Richard Rovinsky Rôzne

20 rokov po revolúcii zneli na ulici heslá: "Nech žije KSS..."

Skupinka asi 200 ľudí sa stretla aby vyjadrila svoj názor na porevolučné roky. Za tých dvadsať rokov sa na našej politickej scéne vystriedalo niekoľko rôznych vlád z rôznych časti politického spektra, videli sme rozpad Československej republiky a ďal

Dnes mi pri pohľade na Hlavnú ulicu prišlo na um „Prvomájové pochody…“. Skupina sa zhromaždila pred Vedeckou knižnicou so Slovenskými vlajkami, s banermi hlásajúcimi „Nedajme sa ožobračovať“, „Kríza Kapitalizmu“, „Budúcnosť Socializmu“ atď.

Neveriacky som sa priplietol do davu a počúval čo sa deje. Dozvedel som sa o tom ako ľudia boli revolúciou oklamaní, ako vraj chceli socializmus a nedostali ho. Slová pána Čverčka: „Tatárka stála 4 koruny a stála toľko 40 rokov“ ma prekvapili, padli aj vyjadrenia ako bola revolúcia vlastne podvod.

Predseda KSS Jozef Hrdlička označil novembrové udalosti za prevrat a podvod na ľuďoch, ktorí vtedy vyšli do ulíc. Podľa neho občania chceli reformu socializmu a nie jeho likvidáciu. „Výsledkom je súčasných 370.000 nezames­tnaných a 20 percent ľudí na hranici chudoby. Koniec koncov máme tu po 20 rokoch svetovú hospodársku krízu, ktorá len potvrdzuje to, čo komunisti hovorili, že ide o krízu kapitalizmu ako systému, a preto chceme, aby sa občania zamysleli a hľadali alternatívy voči tomuto systému,“ vyhlásil Hrdlička.

Ku koncu tohto stretnutia začali štrngať kľúče a usporiadatelia stretnutia vyhlásili, že by radi odovzdali tento zväzok protagonistom revolúcie z roku 1989. Následne sa z davu ozývali heslá ako „Nech žije KSS.“, „Fuj cyklistovi Dzurindovi“ a podobne. Dav bol podporovaný predstaviteľmi stretnutia výkrikmi: „Žijeme v demokratickej spoločnosti?“

Podporovatelia KSS skončili pesničkou od Karla Kryla Demokracia…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM