Lenka Fedorová Rôzne

200 rokov evanjelického chrámu: V Košiciach sa stretnú predstavitelia štátnej správy i samosprávy

Evanjelickí veriaci majú v Košiciach dôvod na radosť. Kostol na Mlynskej ulici sa dožíva 200 výročia.

Ilustračný obrázok k článku 200 rokov  evanjelického chrámu: V Košiciach sa stretnú predstavitelia štátnej správy i samosprávy
Zdroj: TASR

14. august 2016 o 9:30 hod. sa stane dňom, keď si slávnostnými službami Božími pripomenú členovia cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) v Košiciach 200. výročie posviacky chrámu na Mlynskej ulici. Informovala o tom mediálna poradkyňa ECAV Košice Eva Bombová.

Obradu sa zúčastnia aj predstavitelia štátnej správy a samosprávy

Kazateľom bude emeritný generálny biskup ECAV na Slovensku Július Filo. Účastníkmi slávnosti budú aj predstavitelia štátnej správy, samosprávy, ekumény a ďalší hostia.

„Súčasťou slávnostného nedeľňajšieho programu bude v nedeľu večer o 18.00 h v kostole na Mlynskej ulici aj koncert už viac ako 20 rokov pôsobiaceho zborového spevokolu Chválospev, ktorý uvedie svoje nové CD s názvom Boh je moja nádej,“ priblížil zborový farár cirkevného zboru ECAV Košice Dušan Havrila.

História evanjelických kostolov v meste Košice sa začala podľa jeho slov okolo roku 1687, keď prvý – drevený postavili na Žriedlovej ulici, kde bol aj evanjelický cintorín.

Pred dokončením kostol na Toryskej

„Kostol zničil požiar, ďalšie drevené tu vybudovali v rokoch 1713 a 1724, ktoré však boli tiež zničené požiarom. V roku 1804 bol na dnešnej Mlynskej ulici položený základný kameň súčasného evanjelického kostola. Jeho posviacka sa uskutočnila 18. augusta 1816,“ uviedol Havrila.

Ako dodal, pri tomto významnom výročí zaujímavosťou je, že po viac ako dvoch storočiach je pred dokončením druhý košický evanjelický kostol na Toryskej ulici v Mestskej časti Košice Západ. Ten bude slúžiť členom jedného z najmladších zborov na Slovensku, a to cirkevnému zboru ECAV Košice Terasa.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM