Lenka Fedorová Rôzne

30 rokov električiek ČKD Tatra KT8D5 v Košiciach: Nadšenci pripravili netradičnú fotojazdu

Kým v súčasnosti je pre nás jazda MHD samozrejmosťou, v minulosti tak tomu nebolo. Medzníkom sa stal rok 1986, keď po Košiciach prešla prvá električka. Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku 30 rokov električiek ČKD Tatra KT8D5 v Košiciach: Nadšenci pripravili netradičnú fotojazdu
Zdroj: TASR

Fungovanie električiek má v Košiciach poriadne dlhú históriu. Písal 15. júl 1986, keď sa metropolou východu po prvýkrát previezla električka ČKD Tatra KT8D5. Odvtedy sa začala písať ich nová história v Košiciach.

V minulosti bol električiek prebytok

Je to už 30 rokov, čo sa Košicami previezla 30 metrov dlhá a 2,5 metra široká električka. Tá vážila vyše 60 ton. Dvojica električiek, ktoré vtedy okúsili košickú električkovú trať dostali sériové čísla 500 a 501. Neskôr ich v rámci sériovej výroby doplnilo ďalších 38 kusov z celkovo 206 električiek.

V dôsledku chýbajúcich finančných prostriedkov, nerealizovaniu výstavby nových tratí a s tým súvisiacim prebytkom vozidiel sa začalo s odpredajom týchto električiek zahraničným podnikom.

Fotozastávky po trase

Posledná električka vyrobená pre Košice – s ev. č. 539 – si kvôli odpredaju na košických koľajách ani nezajazdila a do Miškovca putovala priamo zo závodu ČKD Tatra. Ďalšie košické „kátéčka“ boli predané do Nemecka, Bosny či susednej Českej republiky. Košiciam tak zostalo 19 električiek, z ktorých časť prešla modernizáciou spojenou s dosadením nízkopodlažného článku C.

Nadšenci električiek si budú môcť zajazdiť na legendárnych električkách už 16. júla 2016 o 11:00 hodine. Vyštartuje sa z električkovej vozovne na Bardejovskej ulici. Účastníci tak spolu absolvujú 60 kilometrov po električkovej sieti v Košiciach, pričom súčasťou jazdy budú aj fotozastávky po trase.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM