Lenka Fedorová Správy

5 dedín pri Košiciach, ktoré máme na skok: Takéto poklady ukrývajú!

Ležia neďaleko od Košíc a ukrývajú úžasné pamiatky. Zažiť ich naživo stojí za to!

Ilustračný obrázok k článku 5 dedín pri Košiciach, ktoré máme na skok: Takéto poklady ukrývajú!
Zdroj: TASR

Hámor v Medzeve

Nižný Medzev v okrese Košice-okolie sa má čím popýšiť. Meno Eliáš Tagnägel sa tam spája s kováčskym remeslom. V 14. storočí začal Dolnom Šugove stavať tri hámre s vodnými nádržami. Stal sa tak zakladateľom medzevského kováčstva. Medzev sa v minulosti preslávil výrobou kovaného náradia najmä na ručné poľnohospodárske práce. V obci sa tak nachádza národná kultúrna pamiatka hámor. Lopaty, rýle, čI motyky z Medzeva boli známe nielen na Slovensku, ale aj v mnohých štátoch sveta.

Mlyn v Buzici

Unikátnou a pritom nie veľmi známou technickou pamiatkou sa pýši obec Buzica, ktorá leží v okrese Košice-okolie. V obci sa nachádza kompletne zachovaný parný mlyn z roku 1923. Ten nie je len jediným na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Návštevníci tak môžu vidieť celý proces, ako sa mlelo, triedilo, čistilo či transportovalo o­bilie

Sedliacke domy v Háji

V obci Háj, o ktorej sme vám priniesli už viacero článkov, sa okrem iného zachovalo aj množstvo pôvodných sedliackych domov. Domy sa vyznačujú najmä vyrezávanými drevenými alebo murovanými stĺpovými podstienkami s pavlačami, vyzdobenými priečeliami a štítmi s bohatou ornamentálnou výzdobou. Steny domov sa tu v minulosti buď vypletali prútím a omazávali hlinou, alebo sa hlina ubíjala. Často sa stavalo aj zo sušených tehál alebo kameňa s vaľbovou alebo sedlovou strechou. Prevládajúcou krytinou bola slama alebo šindeľ a neskôr škridla. Takýto skvost stojí za pozretie!

Symbol slovenskej štátnosti v Družstevnej pri Hornáde

Družstevná pri Hornáde sa môže pochváliť unikátnym dubovým dvojramenným krížom, presne takým, aký má slovenská štátna vlajka. Ak premýšľate kam sa ísť prejsť v pomaly sa blížiacom jarnom počasí, vyjsť si na kopec zvaný Lysá hora bude pre vás možno tou správnou voľbou. Z toho miesta budete mať skvelý výhľad nielen na spomínanú obec, ale aj na časť Košíc.

Archeologický skanzen v Nižnej Myšli

Na plochej vyvýšenine Várhegy pri obci Nižná Myšľa prebiehal archeologický výskum, počas ktorého sa tu našli pamiatky otomanskej kultúry. Nižná Myšľa sa tak vďaka nemu stala významným náleziskom staršej doby bronzovej. Nadšenci z občianskeho združenia Collegium Myssle tu vytvorili repliku pôvodného obydlia, rekonštrukcia vstupnej brány do osady, ako aj zvyšky príbytkov, ktoré je možné si prezrieť.

Okrem toho možno v obci nájsť pamätník venovaný obetiam 1. a 2. svetovej vojny a holokaustu. V obci nezabudnite navštíviť aj Myšľanské múzeum.

Titulné foto: Hámor v Medzeve

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM