Lenka Fedorová Rôzne Správy

72. výročie oslobodenia Košíc: Pietny akt pripomenie historickú udalosť

Od oslobodenia metropoly východu prešlo už viac ako 70 rokov. Mesto si aj tento rok pripomenie významný historický míľnik.

Ilustračný obrázok k článku 72. výročie oslobodenia Košíc: Pietny akt pripomenie historickú udalosť
Zdroj: TASR

19. január 1945 je v metropole východu významným dňom. Tento rok si Košice pripomenú už 72. výročie ich oslobodenia.

Smutná minulosť Košíc

„Červená armáda obsadila Košice 19. januára 1945 ako prvé väčšie mesto na území vtedajšieho Československa. V skorých ranných hodinách vstúpili do Košíc jednotky 318. Novorossijskej horskej streleckej divízie a 237. Pirjatinskej streleckej divízie 18. armády IV. Ukrajinského frontu (veliteľ: generál Ivan J. Petrov),“ približuje dianie spred viac ako 70 rokov magistrát.

Do oslobodenia mesta však stihli príslušníci maďarskej fašistickej Strany šípových krížov popraviť v Košiciach viac ako 500 ľudí, niekoľko verejných popráv sa uskutočnilo dokonca ešte aj v dňoch od 5. do 17. januára.

„Okrem iných, bola to aj poprava 12 nevinných obetí fašistického besnenia, ktorých obesili na Hlavnej ulici,“ uviedlo mesto.

Na miesto pochovali vojakov

Ako magistrát ďalej informuje, Košice boli až do oslobodenia Prahy „hlavným mestom" republiky, od 30. januára 1945 sídlom Slovenskej národnej rady, od 3. apríla sídlom prezidenta Edvarda Beneša. Dňa 5. apríla 1945 bol v Župnom dome vyhlásený Košický vládny program.

Pamätník padlým vojakom Červenej armády začali jej príslušníci stavať na Námestí osloboditeľov 14. apríla 1945. Slávnostne ho odhalili už o necelé tri mesiace.

Na jeho mieste pochovali po vstupe armády do mesta 14 padlých vojakov, neskôr ich exhumovali a pochovali na verejnom cintoríne.

Košičania si 72. výročie oslobodenia metropoly východu pripomenú 19. januára tohto roku o 13:30 na Námestí osloboditeľov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM