Kultúra

A je to tu, Mikulášsky vlak vyrazí na cestu! Kedy a kde ho môžete stretnúť?

Za účasti Mikuláša, čertov a anjelov sa môžete dať na nezabudnuteľnú cestu s historickým vlakom. Novinkou podujatia, ktoré už po piatykrát poteší deti, je novo zrekonštruovaný historický vozeň. Kedy a kde si môžeme vychutnať túto netradičnú jazdu?

Ilustračný obrázok k článku A je to tu, Mikulášsky vlak vyrazí na cestu! Kedy a kde ho môžete stretnúť?
Zdroj: TASR

Rekonštrukciu ďalšieho historického vozňa sa podarilo dokončiť nadšencom z Klubu historických koľajových vozidiel (KHKV) v Košiciach. Po 35 rokoch prevezie cestujúcich vynovený motorový vozeň M 131. 1538 – Ľubka z roku 1956. Deti a ich rodičov poteší už túto nedeľu 1. decembra v rámci Mikulášskeho vlaku na trati medzi Košicami a Prešovom.

Mikuláš, čerti a anjeli vám spríjemnia cestu…

„Na tomto prekvapení sme pracovali viac ako tri roky za pomoci sponzorov a projektu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja. Verím, že odteraz bude Ľubka rozdávať radosť mnohým našim cestujúcim. Čaká ju veľká skúška – mikulášske jazdy, ktoré sú už tradične vypredané,“ uviedol Ľubomír Lehotský z KHKV.

Aj v tomto roku budú súčasťou historického vlaku Mikuláš, čerti a anjeli. Nadšenci z klubu v spolupráci so Železnicami SR (ŽSR) a ich Múzejno-dokumentačným centrom pripravili tri páry historických vlakov, ktoré vypravia z košickej a prešovskej železničnej stanice. Tí, ktorí si stihli včas rezervovať miesto, dostanú aj mikulášsky balíček. „Počas jazdy vlakom bude sv. Mikuláš spolu s anjelmi rozdávať balíčky priamo vo vagónoch. Deti sa s ním budú môcť odfotiť, porozprávať a odvánžnejší aj čo-to predvedú. Na stanici v Prešove už tradične nevynecháme návštevu u uja výpravcu. Vagóny sú vykurované, takže zimy sa báť nemusíme,“ prezradil Lehotský.

Zvláštny Mikulášsky vlak sa v nedeľu 1. decembra prvýkrát predstaví v mimoriadnom zložení z troch „Hurvínkov“. Odchody z hlavnej stanice v Košiciach budú o 8.50, 11.10 a 13.40 h, v Prešove o 10.10, 12.10 a 14.40 h.

Ľubka vo vynovenom šate…

Neprehliadnuteľný motorák s charakteristickou červenou farbou bol v Československu známy aj ako Hurvínek, Kredenec, Splašená bedňa či Stotridsaťjednička. Ľubka sa prvýkrát vo vynovenom šate predstavila verejnosti počas aprílovej Rušňoparády ako pojazdná vagón-galéria. Do jej riadnej prevádzky však bolo potrebné ešte mnoho práce, najmä v interiéri, a náročná séria technických skúšok, ktoré Ľubka tento mesiac úspešne zvládla.

V nedeľu sa predstaví v plnej kráse aj ďalšie vozidlo KHKV. Prívesný vagón, familiárne nazývaný „Prívešák“, dostal novú fazónu a je veľmi podobný Ľubke. „Myslím, že prekvapení budú aj naši stáli cestujúci, no pevne verím, že ocenia kusisko práce dobrovoľníkov a v budúcnosti aj sami pridajú ruku k dielu,“ dodal Lehotský.

Zrekonštruovaný vozeň M.131.1538 – Ľubka vyrobili v roku 1956, vozbu zabezpečoval v okolí Fiľakova, Lučenca a Zvolena. Na osobné vlaky ho prestali nasadzovať na prelome rokov 1977/78. V roku 1978 ho v ŽOS České Velenice prestavali na trolejársky vozeň s označením M.131.2037. Na východe Slovenska slúžil do roku 1984, neskôr ho odovzdali SOU Železničné v Košiciach ako názornú učebnú pomôcku. Pre svoju technickú zastaranosť stratil edukatívny význam, no stal sa cieľom záchrany železničných nadšencov. Náročná oprava si zatiaľ vyžiadala priame náklady vo výške takmer 30 000 eur a stovky brigádnických hodín. Na Slovensku ide o štvrtý opravený motorák tohto typu, informovala Zuzana Lehotská z KHKV.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM