Barbara Dallosová Kultúra

Advent bude v Košiciach patriť pocte Jánovi Pavlovi II.: Okrem kamiónu aj veľkolepé multimediálne pásmo, pozrite detaily!

Prvý slovanský pápež sa počas svojho 27 rokov dlhého pontifikátu zapísal do sŕdc ľudí po celom svete. V metropole východu, práve pred najväčšími kresťanskými sviatkami, uvedú veľkolepé pásmo, venované životu Karola Wojtylu.

Ilustračný obrázok k článku Advent bude v Košiciach patriť pocte Jánovi Pavlovi II.: Okrem kamiónu aj veľkolepé multimediálne pásmo, pozrite detaily!
Zdroj: TASR

Ján Pavol II. sa nezmazateľne zapísal do svetových dejín, ako jedna z najväčších osobností. Vďaka otvorenému srdcu, pokore a skromnosti si získaval ľudí po celom svete. Poctou charizmatickému Svätému Otcovi, ktorý svojou ľudskosťou rúcal bariéry všade, kde vkročil, bude 18. decembra v košickej STEEL Aréne multimediálne dielo Ján Pavol II. – prvý slovanský pápež. Záštitu nad týmto projektom prevzali arcibiskup a metropolita J. Ex. Mons. Bernarda Bobera a eparchiálny biskup J. Ex. Mons. Milana Chautura.

Obrazom, slovom i hudbou

Životný príbeh Karola Wojtylu, rodáka z poľských Wadovic spracovali autori multimediálneho diela unikátnym spôsobom prostredníctvom obrazu, slova a hudby. Celé dielo o posolstve Jána Pavla II., ktorý si počas 27-ročného pontifikátu získal srdcia stoviek miliónov veriacich ako symbol nádeje, rešpektuje absolútnu úctu k jeho osobe.

„Toto dielo je výnimočné už len osobou Jána Pavla II. Kým mnohí sa snažia, aby ich bolo počuť a vidieť, Svätý Otec na seba nikdy nestrhával pozornosť, no napriek tomu jeho slová počúval s rešpektom celý svet,“ vysvetľoval spoluautor scenára Peter Himič.

Ku kultúre mal blízko

Poctou prvému slovanskému pápežovi bude aj vystúpenie zboru a orchestra opery Štátneho divadla Košice. V ich podaní zaznejú skvostné diela Verdiho, Mozarta, Pucciniho a ďalších, pričom detský zbor si pripravil obľúbenú pieseň Sv. Otca, o ktorom bolo známe, že k umeniu a kultúre mal veľmi blízko.

Pri tejto príležitosti zavíta na Slovensko prvýkrát v histórii aj Mobilné múzeum Jána Pavla II. V dňoch 15. až 18. decembra bude pred STEEL Arénou v Košiciach vystavovať unikátne fotografie a relikvie. Písali sme tu: Košice svedkom celoslovenskej premiéry: Do mesta dovezú relikvie Jána Pavla II, kedy a kde? Vstup pre verejnosť do múzea je zdarma. Zároveň bude v priestoroch STEEL Arény vystavený ornát, v ktorom Ján Pavol II. vyhlásil 2. júla 1995 za svätých troch košických mučeníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM