Jakub Forgács Kultúra

Ako dlho už ľudia poznajú chlieb a aká je história varenia? To všetko sa teraz dozviete v Košiciach

Nielen deti si prídu na svoje v interaktívnom projekte, venovanom jedlu. V Košiciach teraz môžete zažiť nevšedný zážitok v obrovskej kuchyni plnej dobrôt.

Ilustračný obrázok k článku Ako dlho už ľudia poznajú chlieb a aká je história varenia? To všetko sa teraz dozviete v Košiciach
Zdroj: TASR

Fenomén jedla a jedenia predstavuje netradičným a hravým spôsobom interaktívna výstava pre deti v košických Kasárňach/Kul­turparku. Pod názvom S jedlom sa (ne)hráme približuje návštevníkom prípravu pokrmov, históriu stolovania, či rôzne tradície, a odhaľuje tajomstvá, čo všetko a ako odovzdáva strava ľudskému telu. Na veľkú kuchyňu plnú dobrôt sú prízemné priestory budovy Bravo premenené až do 31. marca budúceho roka.

Nevšednú výstavu pripravil Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. „Expozícia s množstvom kuchynských a jedálenských exponátov umelecky výtvarne odhaľuje tajomstvá fenoménu jedla. Jej autorkou je Magdaléna Fábryová a návštevník spozná nielen prečo musíme jesť, ale aj kadiaľ jedlo v tele prechádza a že má rôzne chuti. Začína to príbehom chleba, kde nechýba pole s obilím, kombajn, múka, cesto, pekárenská pec a všeličo iné potrebné na výrobu,“ informovala organizácia K13 – Košické kultúrne centrá.

Na výstave si deti môžu vyskúšať rôzne formy stolovania a pohrať sa pri obrovskom prestretom stole. S kuchárskymi čiapkami a zásterami môžu objaviť skryté zákutia kuchyne a cez vybrané obrazy z dejín umenia si priblížia rôzne historické obdobia, formy varenia od ohniska po mikrovlnku i formy stolovania. Súčasťou inštalácie je aj „Jedlý obraz“, kde sa môžu inšpirovať a vytvárať svoje vlastné obrazy z ovocia a zeleniny.

„Deti spoznajú tiež typické jedlá rôznych krajín sveta, históriu stolovania, rôzne tradície, kedy je Svetový deň vody, že chlieb poznajú ľudia vyše 11 000 rokov a všeličo iné o každodennej potrave, ale aj to, kto je patrónom chleba, koľko trvali stredoveké hostiny či ako sa povie dobrú chuť po japonsky,“ uviedli organizátori. Výstavu v Kasárňach/Kul­turparku otvorili 15. decembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM