Lenka Fedorová Rôzne

Aktivista Burdiga podal trestné oznámenie voči Rašimu i Palčíkovi: Reakcia radnice vnútri

Napätá situácia ohľadom parkovania v Košiciach naďalej pretrváva. Na stole je trestné oznámenie voči primátori i náčelníkovi mestskej polície.

Ilustračný obrázok k článku Aktivista Burdiga podal trestné oznámenie voči Rašimu i Palčíkovi: Reakcia radnice vnútri
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Zdá sa, že júnové zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach, na ktorom poslanci schvaľovali prenájom ďalších úsekov miestnych komunikácií súkromnej firme EEI bude mať dohru. Na primátora a náčelníka mestskej polície je podané trestné oznámenie.

Policajti mali podľa aktivistu uviesť verejnosť do omylu

Košický občiansky aktivista Henrich Burdiga podal na primátora mesta Richarda Rašiho a náčelníka mestskej polície Jána Palčíka trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Burdiga zastupuje iniciatívu Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť, ktorá odmieta nový systém parkovania v širšom centre Košíc.

Čítajte tiež: Oplatí sa porovnať: EEI sľubuje 1500 nových miest. Aký počet vznikol na košickom sídlisku?

Podľa Burdigu bol dôvodom podania trestného oznámenia zásah mestskej polície, ktorá bránila zhromaždeným kritikom nového systému parkovania zúčastniť sa verejného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Použitie donucovacích prostriedkov mestskými policajtmi voči ľuďom snažiacim sa dostať na rokovanie bolo podľa Burdigu v rozpore so zákonom. Má aj dôvodné podozrenie, že došlo k trestnému činu poškodzovania cudzích práv. Policajti mali podľa neho uviesť verejnosť do omylu, keď argumentovali, že dôvodmi nevpustenia na zasadnutie sú bezpečnosť a obmedzená kapacita sály.

Magistrát to vidí inak

Magistrát ma však na celú vec iný názor, keď podľa neho organizátori akciu nezvládli a na rokovanie prišlo viac ľudí, ako je možné vpustiť. „Organizátori zhromaždenia občanov od začiatku deklarujú účasť až 1000 ľudí, čo výrazne presahuje bezpečnú mieru obsadenosti rokovacej sály,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.

Podľa hovorkyne má veľká zasadačka kapacitu maximálne 600 osôb, čo nie je z požiarno-bezpečnostných dôvodov možné prekračovať. Kapacita je pritom na každom zasadnutí MsZ znížená prítomnosťou poslancov, personálu a návrhovej komisie v počte zhruba 100 miest. Ďalšia približne stovka miest je vyhradená pre odborné útvary pracovníkov magistrátu, zástupcov mestských podnikov, novinárov a starostov.

Čítajte tiež: EEI prišla s novou iniciatívou: Obrátiť sa chcú aj na prezidenta!

„Pri vstupe bol organizátormi, ktorí danú akciu absolútne nezvládli, privolaný dav občanov k vstupu do chodby pred zasadačkou. Mestská polícia predchádzala konfliktom, no napriek tomu boli rozvášneným davom zranení dvaja príslušníci MsP. Len vďaka regulácii vstupu mestskou políciou nedošlo k väčším škodám na zdraví ani majetku. Primátor požiadal políciu, aby pustila všetkých ľudí, samozrejme, len do naplnenia rokovacej kapacity sály, tak aby nedošlo k porušeniu bezpečnostných pravidiel a k ohrozeniu zdravia a života prítomných,“ reagovala Šnajdárová. Mestská polícia podala za nezvládnutie organizovaného protestu trestné oznámenie na organizátorov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM