Jaroslav Dodok Správy

Aktuálne: Čaplovič chce zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturity, študenti sa búria

Ak ste niekedy uvažovali o tom, že si uľahčíte život a spravíte si namiesto maturity certifikát, neostáva vám už veľa času. Zmenu plánuje rezort zaviesť cez novelu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú poslalo do pripomienkového konania.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne: Čaplovič chce zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturity, študenti sa búria
Foto: Jaroslav Dodok

Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča plánuje zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Zvyšovanie maximálneho počtu žiakov v triedach

Okrem tejto zmeny chce rezort novelou upraviť aj maximálny počet žiakov v triedach základných škôl a upraviť hodnotenie žiakov s mentálnym postihnutím. Pri určení maximálneho počtu žiakov v triedach sa podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010 a v nadväznosti na to ministerstvo navrhuje zvýšiť maximálny počet žiakov na prvom stupni základných škôl na 28 žiakov.

Doteraz mohlo byť v prvom ročníku 22 žiakov, v druhom až v štvrtom ročníku 25 žiakov. Maximálny počet žiakov na druhom stupni základných škôl sa zvyšuje z 28 na 30 žiakov.

Komentár o dosiahnutých výsledkoch

Novela zároveň navrhuje možnosť úpravy hodnotenia žiakov s mentálnym postihnutím bez vyjadrenia stupňov a so slovným komentárom o dosiahnutých vzdelávacích výsledkoch. „V predkladanom materiáli sa navrhuje každoročne zverejňovanie metodiky prideľovania finančných prostriedkov zriaďovateľom škôl v rámci dohodovacieho konania, ako aj zriaďovateľom štátnych materských škôl a štátnych školských zariadení,“ dodal Kaliňák.

Cieľom novely je aj úprava podmienok financovania súťaží a predmetových olympiád a snaha umožniť zriaďovateľovi školy schvaľovať okrem počtu prijímaných žiakov aj počet tried. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu potrvá 15 pracovných dní a skončí sa 17. júna 2013.

Ako na zmeny reagujú študenti?

Iniciatíva ministra školstva Dušana Čaploviča študentom vôbec nie je pochuti. Zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturity by mnohým skomplikovalo ži­vot.

,,Pán minister svojimi novelami doslova vyháňa študentov do zahraničia a zjavne má z toho ohromnú radosť, že o pár rokov tu už nikto neostane," napísala študentka gymnázia na sociálnej sieti.

,,Je síce pekné, že sa ministerstvo školstva snaží robiť zmeny, škoda, že v zlej oblasti. Prečo si nemôžeme ako slobodní študenti vybrať či si spravime z angličtiny maturitu alebo jazykový kurz?" vyjadril sa ďalší študent.

,,Je mi to úplne jedno čo sa deje, na Slovensku aj dlho neostanem," zmienila sa maturantka.

,,Veľa ľudí sa naváža, že jazykové certifikáty nemajú žiadnu úroveň. Ja mám certifikát aj maturitu a poviem vám, že v jazykovke som sa viac natrápila ako za maturitou. Na školách je neskutočne slabá úroveň jazykov," s nespokojnosťou sa ohraďuje bývalá maturantka.

,,Čaplovič sa podľa mňa snaží takýmito témami len odpútať od skutočných problémov školstva," hovorí absolvent obchodnej akadémie.

student24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM