Rôzne Správy

Aktuálne na križovatke VSS: Na košickom dopravnom uzle sa stále maká

Známa košická križovatka prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Termín dokončenia sa blíži.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne na križovatke VSS: Na košickom dopravnom uzle sa stále maká
Zdroj: TASR

Práce na jednom z najdôležitejších dopravných uzlov v Košiciach, križovatke VSS, pokračujú podľa zhotoviteľa v súlade s harmonogramom. Ide o druhú etapu stavby modernizácie električkových tratí (MET).

Všetko ide podľa plánu

Zhotoviteľ, spoločnosť EUROVIA SR, už ukladá električkové koľajnice a stavbári sa blížia do stredu križovatky. Podľa riaditeľa košického závodu spoločnosti Štefana Balinta, okrem koľajníc už robia aj na pevnej jazdnej dráhe.

,,Všetko ide podľa harmonogramu, inžinierske siete máme za sebou. Najviac nás ale teší, že koľajnice už môžeme klásť z každej jednej strany. Samozrejme, potom príde na rad ich podbíjanie a ďalšie práce. Stred križovatky, kam sa už blížime, je ako keby jej srdce, nachádza sa tam spleť všetkých koľajníc, uzlov, v podstate sa tam musíme dostať zo všetkých smerov, aby sme mohli robiť ďalej podľa harmonogramu," vysvetlil Balint.

13 km nových koľajníc

Na budúci týždeň by mali podľa jeho slov dodať stavbárom prvé koľajové výhybky, ktoré budú pripravené tak, aby mohli začať s ich okamžitým osadzovaním.

S druhou etapou MET začalo mesto v novembri minulého roka. V rámci nej má byť položených takmer 13 kilometrov nových koľajníc, zabudovaných zhruba 130 000 ton kameniva, asi 40 000 ton živice, preložené trakčné vedenia a všetky siete.

Magistrát realizuje projekt z nenávratného finančného príspevku vo výške 89 706 442 eur, ktorý získalo z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Práce plánuje investor v celom meste dokončiť do 31. augusta 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM