Lenka Fedorová Rôzne Správy

Americká novinárka si vzala na paškál Košice: Najprv hrôza a potom...

Novinárka z Washington post sa počas svojej návštevy Maďarska rozhodla zamieriť aj do Košíc. To, čo spočiatku opisuje lokálpatriotov rozhodne nepoteší!

Ilustračný obrázok k článku Americká novinárka si vzala na paškál Košice: Najprv hrôza a potom...
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Americká novinárka Erica Rosenberg, vyhľadáva destinácie, ktoré nie sú preplnené turistami. Počas svojho pobytu v Maďarsku sa s priateľom rozhodli navštíviť aj neďaleké Košice, druhé najväčšie mesto na Slovensku. Aké boli jej prvé pocity z metropoly východu?

Najprv sme prešli cez priemyselný okraj mesta, potom sme uvideli panelákové sídliská z komunistickej éry, opisuje prvotný zážitok novinárka.

Ako ďalej uviedla, bola presvedčená, že urobila hrozné rozhodnutie. Negatívny prvý dojem podčiarklo aj ubytovanie, ktoré tiež nespĺňalo jej očakávania.

„Vstup bez okien do nášho penziónu v špinavom bloku bol tiež odrádzajúci,“ pohoršuje sa novinárka. Ako ďalej pokračuje, po ohlásení na recepcii, že nefunguje chladnička dostala zarážajúcu odpoveď: „Väčšina z nich nefunguje.“

Novinárka však ďalej konštatuje, že nemôže povedať, že nebola varovaná. Jej známi, ktorí Európu poznajú, jej odporučili Slovensko preskočiť a vybrať sa rovno do Krakova! Ako tvrdí, nájsť informácie o Slovensku v knižných turistických sprievodcoch v angličtine je veľmi ťažké. Podľa nej je ich málo, sú staré a málo detailné.

Ráno múdrejšie večera, a tak sa novinárka na druhý deň vybrala do srdca mesta, kde ju čakalo prekvapenie. „Hneď za rohom, cez grafitmi zohyzdenú ulicu s jedinou kaviarňou, stála uprostred neočakávane pekného a živého mestského centra skvostná a obrovská gotická katedrála,“ píše novinárka.

Učarovala jej košická Hlavná ulica, na ktorej našla mnoho veľkolepých pamiatok, budov z 13. – 19. storočia, taktiež aj veľa obchodov. Čokoládové a zmrzlinové lahôdky boli podľa nej rovnako potešujúce a sofistikované ako hocikde v západnej Európe.

Jej oku neunikla spievajúca fontána, výhľad z veže Dómu sv. Alžbety a páčil sa jej aj život na námestí. Novinárka pozitívne zhodnotila aj košické reštaurácie, vyzdvihla knedle a halušky.

Svoj prvotný názor na Košice tak prehodnotila a napokon uviedla: „Košice prekročili moje skromné očakávania.“ Jej ďalšie kroky neskôr zamierili do neďalekej Levoče a na Spišský hrad.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM