Zuzana Vajayová Rôzne

Ander z Košíc oslávi životné jubileum rozprávaním o Piťovi a Erže

Ľudový rozprávač Ján Pisančin, známy pod umeleckou prezývkou Ander z Košíc, oslávi svoje 70. narodeniny 7. septembra jubilejným programom.

Nové príbehy predstaví v Košiciach. „Ander je jasný, bude tam Piťo, Erža, pôjde o nový repertoár,“ komentoval dnes na tlačovej konferencii Pisančin. Hudobne ho bude sprevádzať skupina Kandráčovci, Ščamba a spevácke duo Šarm.

S jeho narodeninami sa spája kuriózna príhoda. Narodil sa 6. septembra, vo všetkých dokladoch má však uvedený dátum 4. september, vojenské doklady má dokonca vystavené na 9. septembra. Priznal, že aj keď ho manželka nabádala, aby si to zmenil, nechal to tak. „Ta načo.“

Ander vystupuje už vyše 40 rokov nielen na Slovensku, ale stále aj v Čechách. „Myslím, že som jediný človek, ktorý vystupuje s nárečím,“ pochválil sa. Ročne absolvuje 50 až 60 stretnutí s divákmi všetkých vekových kategórií.

Jeho „anderovčine“ vraj každý rozumie, vie ju prispôsobiť publiku. Aj v Čechách mu tak ľahko porozumejú.

Ako priznal, známej postavičke Andera „venuje“ denne aj päť-šesť hodín. Má sloniu pamäť a svoje texty poctivo „piluje“. „Môj otec niekedy povedal, že skončím ako komediant a mal pravdu,“ pokračoval s úsmevom.

Prvý oblek a klobúk, v ktorých začínal svoju kariéru, má dodnes. V súčasnosti strieda obleky a klobúky v jednom štýle, dbá však na ich kvalitu. „Niekoľko flaneliek, oblekov, klobúkov sa zodrelo.“

Ander momentálne svoje monológy nerozpráva v televíznych vystúpeniach, aj keď Pisančin hovorí, že má minimálne 30 televíznych vystúpení odložených v zásuvke. Pravej televíznej zábavy je podľa neho v súčasnosti už len „riedučko“ a televízia mu nechýba. Tá podľa neho totiž často baví viac seba a nie diváka.

Nad autobiografickou knihou neuvažoval, aj keď už dostal niekoľko ponúk. „Možno sa raz naštvem a napíšem poviedky pre dospelých.“

Pravý ľudový rozprávač nie je podľa Pisančina presvedčivý, ak nedovŕšil aspoň 40 rokov a nemá dostatočné životné skúsenosti.

Andera si Ján Pisančin vymyslel až v časoch, keď už bol ženatý. „Vďaka Anderovi som spoznal svet, ľudí a cítim sa stále mladý,“ konštatoval.

Ľudia z celého bývalého Československa poznajú zábavné monológy Andera z Košíc z kaziet a CD. Pravidelne sa k nim prihovára slovami „Ľudze, mojo“.

Jubilejný koncert sa uskutoční 7. septembra v Radničnej sále v Košiciach o 19.00 h. Pisančin sľubuje 100 minút plných zábavy. Koncertom odštartuje zároveň svoje turné po Slovensku a Českej republike.

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM