Kultúra

Anjelská kapustnica sa varila včera v meste: Bolo použitých 200 kíl kapusty a 60 kíl klobás...

Včera mohli Košičania a návštevníci mesta pomôcť dobrej veci a pritom sa najesť chutnej kapustnice. Výťažok z predaja tejto vianočnej špeciality podporí ľudí v núdzi, hendikepovaných ľudí o postihnuté deti. A čo všetko by ste na prípravu Anjelskej kapustnice potrebovali?

Ilustračný obrázok k článku Anjelská kapustnica sa varila včera v meste: Bolo použitých 200 kíl kapusty a 60 kíl klobás...
Zdroj: TASR

V centre Košíc si mohli včera záujemcovia zakúpiť Anjelskú kapustnicu. Ako uviedol primátor mesta Richard Raši, každoročne sa jej navarí viac ako tisíc litrov.

„Každý, kto má záujem prispieva dobrovoľnou čiastkou, ktorá poputuje na charitatívne účely,“ dodal a pripomenul, že v tomto roku poputuje výťažok z predaja pre občianske združenie Úsmev ako dar. „Každý rok je to nejaká organizácia, ktorá sa stará o ľudí v núdzi, hendikepovaných ľudí o postihnuté deti, alebo o tých, ktorí mali v živote smolu,“ povedal Raši. S úsmevom priznal, že receptúru Anjelskej kapustnice nepozná. „Mám doma štyri ženy, z toho tri dcéry, je logické, že netuším, ako sa varí kapustnica,“ priznal.

Ako však dodal šéfkuchár zo známeho košického hotela František Šiller, kapustnicu na Hlavnej ulici začali variť už ráno o šiestej hodine. „Požili sme dvesto kilogramov kapusty, 60 kíl klobás, 50 kíl údeného kolena, rovnaké množstvo cibule, dvadsať kilogramov slaniny, soľ korenie, tri kilá sušených sliviek a desať kíl sušených húb,“ prezradil Šiller recept.

Upozornil však, že uvedené množstvo surovín je potrebné na približne 800 litrov kapustnice, takže pri menších množstvách je potrebné úmerne prispôsobiť aj množstvo ingrediencií. „Kapustnice stojí symbolické euro a viac, kto koľko dá a použije sa to na dobrý účel,“ uzavrel šéfkuchár.

Anjelská kapustnica sa varila včera v meste
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM