Lenka Fedorová Rôzne

Anketa o spoplatnení parkovania: Čo hovoria Košičania na výsledok hlasovania mestských poslancov?

Rozhodnutie poslancov mestského zastupiteľstva vyvolalo vlnu reakcií. Zatiaľ čo jedni rozhodnutie o rozšírení zón plateného parkovania vítajú, iní sú striktne proti. Na názory ľudí sme sa opýtali priamo v parlamente.

Ilustračný obrázok k článku Anketa o spoplatnení parkovania: Čo hovoria Košičania na výsledok hlasovania mestských poslancov?
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

13. zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach bolo o čosi iné, ako tie predošlé. Atmosféra v parlamente sa dala krájať a nespokojní obyvatelia mesta dávali hlasno najavo svoj postoj. Poslanci však hlasovali po svojom.

Tesne po hlasovaní poslancov, ktoré rozhodlo o rozšírení zón plateného parkovania v meste sme sa opýtali náhodných protestujúcich, ako hodnotia výsledok hlasovania.

„Môj názor je ten, že sa to malo celé zrušiť, je to nepraktické. 27 ľudí rozhodlo o tisícoch, ktorí bývajú v meste. Ja verím, že ešte budú nejaké akcie a jednoducho to takto nemôžeme nechať. Je to súkromná firma, ktorá bude zarábať na nás, všetkých občanoch. Nie som za to, aby sa to neriešilo, ale je to drahšie ako v Bruseli. Nemyslím si, že by sme mali platiť rovnako ako vo veľkých mestách. Aj keď je problém s parkovaním, dá sa to riešiť aj inak,“ uviedla rozhorčená Ivana (24).

Eva (41) len neveriacky krútila hlavou nad výsledkom hlasovania. Ťažko sa jej hľadali slová. „Absolútne bol nerešpektovaný názor obyčajných ľudí. Parkujem pred blokom a teraz mám byť nerezident a zaplatiť 500 €? Inú možnosť parkovania teraz ani nemám,“ vyjadrila sklamanie Eva.

Čítajte tiež: Košický parlament praská vo švíkoch: Proti platenému parkovaniu protestuje približne tisícka ľudí! FOTO

Košičan Peter (33) vidí vo vzniknutej situácii viacero problémov. „Bývam na Popradskej a je pravda, že je tam problém zaparkovať, ale myslím si, že tento spôsob riešenia, teda všetko spoplatniť a vytlačiť ľudí inam podľa nejakého náhodného názoru, že tam nemajú parkovať je úplne scestný. Prvým krokom malo byť vytvorenie parkovacích miesta a až potom uvažovať o nejakom spoplatňovaní. Ja viem, že ak by som zaplatil tých 35 €, tak nebudem mať kde parkovať, akurát že budem platiť 35 €. Ani teraz poslanci neponúkli žiadny argument, ktorým by vysvetlili, že zaplatím 35 eur a nejak sa tým vyrieši spôsob parkovania,“ vyjadril pohoršenie a zároveň dodal: „Pred protestom som si študoval diskusie a pozeral som si rôzne vyjadrenia, počúval som rozhovor v rádiu. Firma EEi nemá moju dôveru.“

Čítajte tiež: Bratislavská eseročka reaguje na nespokojných Košičanov: Ľudia nemôžu zaparkovať pred vlastným domom!

Na rokovanie mestského zastupiteľstva bol pozvaný aj Ján Tomanovič z firmy EEI, aby vyjadril postoj firmy. Burácajúci dav mu však nedovolil vo svojom vystúpení dokončiť svoj prejav, a tak neskôr pre novinárov uviedol: „Uvedomujeme si, že nie všetci novému systému od začiatku budú rozumieť, ale sme presvedčení, že po veľmi krátkom čase občania Košíc s trvalým pobytom na území mesta pocítia, že tento systém chráni predovšetkým ich občianske práva.“

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM