Webnoviny - Rôzne

ANS pripúšťa redukciu lôžok v Košiciach a Bratislave

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) si vie predstaviť redukciu lôžok vo fakultných nemocniciach (FN) v Košiciach a v Bratislave.

Ilustračné foto SITA (WEBNOVINY) – “V prípade redukcie väčšieho počtu oddelení v malých a stredných nemocniciach by realizácia takéhoto kroku predovšetkým v súvislosti s oddeleniami pre dlhodobo chorých viedla ku zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti,“ upozorňuje asociácia, ktorá vzala na vedomie informáciu ministra zdravotníctva o rušení 150 oddelení v nemocniciach. Asociácia zatiaľ nemá presné informácie, ktorých oddelení sa rušenie týka, ani o tom, kde budú pacienti zrušených oddelení hospitalizovaní.

Ministerstvo zdravotníctva počíta so znížením lôžok o 10 až 15 % z celkového počtu 35 tisíc. Dôvodom redukcie je okrem iného nedostatok finančných prostriedkov a predpoklad, že platby od zdravotných poisťovní v najbližšom období nebudú mať rastúci trend. Podľa rezortu nejde o rušenie nemocníc ako celkov. Ide o redukciu tých oddelení, ktoré nie sú efektívne, ide o podporu a rozšírenie ambulantnej a jednodňovej starostlivosti tak, aby pacient naďalej dostával rozhodujúcu časť zdravotnej starostlivosti vo svojom regióne. Zámerom ministerstva je, aby špecializovaná, medicínsky a finančne náročná starostlivosť bola centralizovaná.

Rezort pritom pri zmenách vychádzal z toho, že na Slovensku je vysoká kapacita lôžkového fondu, ako aj veľa neefektívnych a zbytočných hospitalizácií. Zároveň bral do úvahy potrebu centralizovať špecializovanú a finančne náročnú lôžkovú starostlivosť a nevyhnutnosť riešiť problém lôžkovej starostlivosti, keďže mzdové náklady a náklady na budovy tvoria viac ako 70 % nákladov.

Základným princípom zmien je podľa neho podpora efektívnejšej a často pre pacienta vhodnejšej ambulantnej a jednodňovej formy (najmä urologické, očné či krčné oddelenia) a centralizácia špecializovanej a finančne náročnej zdravotnej starostlivosti do nemocníc a ústavov (najmä oddelenia plastickej chirurgie či neurochirurgie). Rezort ďalej počíta s presunom chronickej starostlivosti z univerzitných a fakultných nemocníc do liečební a menších všeobecných nemocníc, či s redukciou duplicitných pracovísk.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM