Lenka Fedorová Rôzne

Arcidiecézna charita Košice: O prácu opatrovateliek je veľký záujem

O opatrovateľskú prácu je neustále veľký záujem. Po skončení národného projektu však množstvo opatrovateliek o svoju prácu prišlo.

Ilustračný obrázok k článku Arcidiecézna charita Košice: O prácu opatrovateliek je veľký záujem
Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti je v Arcidiecéznej charite Košice zamestnaných asi 90 opatrovateliek v domácej opatrovateľskej službe. Minulý rok skončil národný projekt Podpora opatrovateľskej služby, a tak v Prešovskom kraji prostredníctvom projektu nezamestnávajú ani jednu opatrovateľku. Záujem pritom o služby i prácu opatrovateliek v tomto kraji podľa ich slov je.

Potrebná pomoc štátu

„V Košickom kraji sme požadovali schválenie pracovných miest pre 70 opatrovateliek, čo sa nám aj podarilo v značnej miere naplniť. V Prešovskom kraji nemáme ani jedno miesto opatrovateľky. Tie, ktoré sme mali, sme museli prepustiť. V prechodnom období, keď sme čakali na schválenie národného projektu, sme to preklenuli v spolupráci s obcami alebo úradmi práce,“ uviedol riaditeľ charity Cyril Korpesio.

Je možné, že opatrovateľky, ktoré pracovali pre Arcidiecéznu charitu, si podľa jeho slov našli prácu v iných agentúrach, ktoré boli úspešné v národnom projekte a zamestnali ich. Ako vysvetlil riaditeľ charity, problematiku opatrovania nedokážu obce a mestá bez pomoci štátu riešiť. Na Slovensku je podľa neho približne 60.000 miest, ktoré je potrebné pokryť opatrovateľkami. Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR rieši prostredníctvom národného projektu približne 2700 až 2800 miest opatrovateliek.

Obce nie sú schopné platiť opatrovateľky

"V malých obciach, odkiaľ odchádzajú mladí, ostáva prestárle obyvateľstvo. Starosta, aj keby ako chcel, to nevie vyriešiť, keďže zamestnať opatrovateľku je finančne náročné. Ak sa mu nazbiera osem až desať ľudí, ktorí potrebujú služby opatrovateliek, nie je schopný to sám z rozpočtu obce vyfinancovať,“ uviedol Korpesio.

Podľa jeho slov je dopyt po opatrovateľských službách veľký. „Problém je s financovaním, starostovia by mali veľmi radi pokrytú túto službu v obciach, ale otázka je, kto to zaplatí. Necháva sa to na rodiny. Ak je tam silné rodinné zázemie, tak rodina si to vyrieši, ak nie, tí, ktorí potrebujú pomoc opatrovateliek, končia v domovoch dôchodcov a niektorí ľudia úplne zbytočne. Ak by k nim prišiel niekto na štyri až sedem hodín, tak oveľa dlhšie a radšej by ostali v domácom prostredí, kde sa cítia a sú naozaj doma,“ zdôraznil riaditeľ charity.

Voľné miesta nemajú

Rovnako evidujú zvýšený záujem o prácu opatrovateliek. „Podmienkou je vysokoškolské alebo stredoškolské odborné vzdelanie v odbore zdravotná sestra alebo sanitár. Prípadne musí uchádzač mať absolvovaný minimálne 220-hodinový opatrovateľský kurz,“ vysvetlil koordinátor národného projektu Podpora opatrovateľskej služby Jozef Košč z Arcidiecéznej charity Košice.

Ako ďalej uviedol, v súčasnosti voľné pracovné miesta v súvislosti s projektom nemajú. V rámci svojich kapacít sa sporadicky nejaké miesta uvoľnia, hneď ich však obsadia. „Žiadosti o prijatie do zamestnania dostávame takmer každodenne. Evidujeme ich a v prípade potreby pozývame záujemcov na výberové konanie,“ dodal Košč.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM