Kultúra

Atmosféra zlatého veku Košíc počas Noci múzeí a galérií: Čo všetko zažijeme už túto sobotu?

Nevšedné zážitky ponúkne návštevníkom nadchádzajúca košická Noc múzeí a galérií. Už počas tejto soboty tak môžeme okúsiť atmosféru zlatého veku Košíc spred storočia. Pre Košičanov, ale i návštevníkov mesta je pripravený skutočne bohatý program, veď posúďte sami...

Ilustračný obrázok k článku Atmosféra zlatého veku Košíc  počas Noci múzeí a galérií: Čo všetko zažijeme už túto sobotu?
Zdroj: TASR

Štvrtý ročník akcie sa začne v sobotu 17. mája o 17:00 hodine, kedy sa otvoria brány 11 košických kultúrnych inštitúcií so sprievodným programom vytvoreným špeciálne pre túto príležitosť. Prvýkrát to bude v jednotnej tematickej dramaturgii.

Atmosféra zlatého veku Košíc

Jedinečnú atmosféru života mesta pred 100 rokmi – umeleckej a kaviarenskej spoločnosti z obdobia považovaného za zlatý vek Košíc – si budú môcť návštevníci v sobotu užívať až do polnoci. Na návštevu pozýva už tradične Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Východoslovenská galéria či Múzeum Vojtecha Lőfflera. Do programu sa zapojili aj Kasárne/Kulturpark, Pyecka gallery, DIG gallery, ale prvýkrát aj galérie Eckerdt a Rovás, Detská železnica či Kaštieľ v Krásnej.

„Do všetkých múzeí platí jedna vstupenka – pre deti do šesť rokov je vstup zdarma, pre mládež do 15 rokov jedno euro a pre dospelých dve eurá,“ informovala dnes Zuzana Fabiánová z organizácie Košice Turizmus.

Čo nás čaká?

Východoslovenské múzeum (VSM) prináša aj tento rok bohatý program na viacerých miestach. Ťahákom bude zrekonštruovaná účelová budova na Námestí Maratónu mieru s Košickým zlatým pokladom. „Každý stý návštevník dostane pamätnú mincu k návšteve zlatého pokladu a účelovej budovy,“ uviedol riaditeľ VSM Róbert Pollák.

Atmosféru mesta z čias našich pradedov priblíži výstava Košice pred sto rokmi, pre záujemcov bude pripravená aj tvorivá dielňa. Na Hviezdoslavovej 3 sa preberú k životu vynálezy a technické výdobytky, ktoré ľuďom v minulosti uľahčovali a spríjemňovali život. Svoj dom otvorí aj Kat Mikluš, v Rodošte privíta návštevníkov František II. Rákoci a Dvor remesiel oživí ručná výroba tehál.

Slovenské technické múzeum (STM) predstaví ikony cestnej a vzdušnej dopravy v období prvej svetovej vojny. „Už od piatka bude po Hlavnej ulici premávať legendárny automobil Ford T. Pred našou budovou nainštalujeme v sobotu stíhacie lietadlo SPAD, ktoré je súčasťou Múzea letectva,“ informoval námestník riaditeľa STM Ján Melich. Ako sa žilo a bojovalo v zákopoch prvej svetovej vojny, priblíži fotografická výstava Vojna a mier. V areáli múzea sa budú premietať čiernobiele grotesky, v rámci interaktívnych exponátov sa návštevníci oboznámia s postupom mletia obilia na storočnom mlynskom zariadení, podávať sa budú na ochutnávku aj pivné špeciály.

Výtvarné umenie, hudba i cesta vláčikom

Múzeum Vojtecha Lőfflera uvádza výstavu Obrazy Košíc, ktorá mapuje mesto s historickými premenami za uplynulých 100 rokov. Nádvorie múzea sa zmení na secesnú kaviareň s umeleckou atmosférou a hudbou. Deťom sa o 17:30 hodine predstaví marionetové divadlo s predstavením Herkules alebo dobytie pekla, v programe sú aj rôzne workshopy. „Pripravili sme program, ktorý je pre celú rodinu,“ priblížila riaditeľka múzea Milena Gašajová.

Poslednú možnosť navštíviť výstavu Košická moderna a jej presahy ponúka Východoslovenská galéria. Do minulosti sa návštevníci prenesú prostredníctvom obrazového umenia, ale aj hudby zoskupenia Quasars Ensemble. Vstúpiť bude možné aj do filmového podzemia či kreatívneho labyrintu.

V Swingovej tančiarni v Kasárňach/Kul­kturparku bude hrať od 21:30 hodine Big Band z košického Konzervatória. V Litparku si deti môžu pozrieť divadelné predstavenie O zmiznutom kaštieli. Detská historická železnica ponúka záujemcom nočné jazdy s odchodmi v stanici Čermeľ o 20:00 a 21:25 hodine. Na konečnej zastávke na Alpinke čaká na návštevníkov pozorovanie nočnej oblohy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM