Marcel Mojžiš Rôzne

Atraktívna novinka na Košickom hrade: Vojenský tábor ako v stredoveku!

Košický hrad láka malých aj veľkých návštevníkov novými atrakciami. Medzi najatraktívnejšie patrí malý stredoveký vojenský tábor, kde si budete môcť pozrieť dobový vojenský výcvik, či ďalšie atrakcie, medzi ktoré patrí hradná kuchyňa, dielňa na výrobu lukov, lukostreľba, či hod sekerou.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívna novinka na Košickom hrade: Vojenský tábor ako v stredoveku!
Zdroj: TASR

Na hrade budú rinčať zbrane

„Cieľom je ukázať dobový život našich predkov, pričom sa zameriavame na stredovek. Chceme zároveň spríjemniť pobyt návštevníkom a dať život celému tomuto areálu," uviedol Ľuboš Porada, predseda občianskeho združenia Castellum Cassovia, ktoré zabezpečuje na hrade kultúrny program.

V dňoch 23. až 28. augusta sa na hrade uskutoční atraktívny stredoveký rytiersky turnaj zvaný „Buhurt“. Pozvaní sú bojovníci zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska. „Nie je to klasická javisková forma šermu, ale je to turnaj, kde sú bojovníci bezpečne oblečení. Je to boj, dá sa povedať, skoro naozaj," vysvetlil Porada. Posledný augustový týždeň bude patriť deťom. Občianske združenie si pre ne pripravilo prímestský tábor a v dňoch 7. a 8. septembra si prídu na svoje aj milovníci dobrej hudby, lebo na hrade sa bude konať Festival dobovej hudby.

Vojenský tábor je otvorený každý deň

Vojenský tábor je otvorený minimálne do konca augusta každý deň od 12:00 do 18:00 hodiny. Prezrieť si ho môžete za asistencie sprievodcov, ktorí vám poskytnú aj odborný výklad. „Teším sa za vedenie mesta, že sa z tohto miesta stala oddychová lokalita s programom, kde môžu prísť celé rodiny s deťmi a zároveň sa oboznámiť s históriou Košíc," uviedla viceprimátorka Košíc Renáta Lenártova.

Pozostatky Košického hradu ležia nad údolím Hornádu severozápadne od Košíc. Hrad je svojou rozlohou štvrtým najväčším na Slovensku. Stojí na vrchu zvanom Hradová (466 m n.m.), ktorý bol strategickým miestom, z ktorého hradní páni ovládali a strážili okolité cesty z Košíc na Spiš. Obnova areálu patrila k investičným akciám v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Vojenský tábor na Košickom hrade
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM