Zuzana Vajayová Rôzne

Baktériu E. coli potvrdili u 25-ročného muža

Prítomnosť baktérie E. coli potvrdili v stredu 8. júna večer v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach u 25-ročného muža. Toho previezli z prešovskej nemocnice FNsP J. A. Reimana vo vážnom stave s diagnózou hemolyticko-uremického syndró

„Pacient má porušené parametre v krvnom obraze a problém s funkciou obličiek. Okrem toho sú u neho badateľné drobné krvácania na koži,“ informovala dnes TASR hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Lekári zatiaľ jednoznačne nevylúčili, či nejde o epidemický kmeň. Výsledky by mohli byť známe v piatok 10. júna.

E. coli je baktéria, ktorá je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Existujú však určité kmene, ktoré sú schopné produkovať toxíny, medzi ktoré patrí aj súčasný epidemický kmeň E. coli (STEC) O104:H4 produkujúci shiga toxín 2 vyvolávajúci krvavé hnačky s hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS), upozornila Oravcová.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika Ivana Schrétera zdravotný stav pacienta zatiaľ nie je vydiferencovaný. Prítomnosť baktérie E. coli v pacientovej stolici zistili už v prešovskej nemocnici.

„Zatiaľ však nie je známe, o aký kmeň presne ide. Pacientovi sme urobili ďalšie odbery a odoslali biologický materiál na mikrobiologické vyšetrenie, ktoré by malo určiť, o aký kmeň ide. Nateraz nemožno jednoznačne vylúčiť, či nejde o epidemický kmeň E. coli,“ uviedol lekár.

Pri súčasnom zásobovaní zahraničnými potravinami je vzhľadom na charakter nákazy podľa jeho slov reálna možnosť, že sa s pacientmi infikovanými patogénnymi enterohemoragickými E. coli skôr alebo neskôr stretnú aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice.

Prenos patogénnych kmeňov E. coli je možný pri konzumácii alebo manipulácii s kontaminovanými potravinami, ale aj pri kontakte s infikovanými zvieratami. Rizikom môže byť najmä konzumácia kontaminovanej zeleniny (uhorky, kapusta, špenát, šalát), nedostatočne tepelne upraveného mäsa, nepasterizovaného mlieka, nepasterizovaných ovocných štiav, syrov. Prenos je možný aj pri úzkom kontakte s infikovaným človekom. Opísaný bol aj prenos na personál pri ošetrovaní chorých osôb.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM