Veronika Kalinová Kultúra

Bežne neprístupné pamiatky sa otvoria ľuďom: Uvidíme aj tajnú miestnosť Dómu sv. Alžbety!

Otváracie podujatia Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa tento rok sústredia do Košíc, ktoré sú európskym hlavným mestom kultúry. Návštevníkom Košíc budú sprístupnené pamiatky, ako Kalvínsky kostol alebo tajná miestnosť v južnej veži Dómu sv. Alžbety.

Ilustračný obrázok k článku Bežne neprístupné pamiatky sa otvoria ľuďom: Uvidíme aj tajnú miestnosť Dómu sv. Alžbety!
Zdroj: Webnoviny.sk

Spoznať nepoznané

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD), ktoré sa na Slovensku a v ďalšej päťdesiatke štátov konajú tento mesiac, otvárajú pamiatky bežne verejnosti neprístupné a v múzeách a galériách sa konajú špeciálne akcie.

Na Slovensku dni slávnostne otvoria v piatok 13. septembra v Košiciach, ktoré sú európskym hlavným mestom kultúry. Otvorenie bude spojené s odovzdávaním výročných cien revue Pamiatky a múzeá. Dni potrvajú do 22. septembra.

V sobotu 14. septembra môžu obyvatelia a návštevníci Košíc navštíviť výnimočne sprístupnené pamiatky, ako je Kalvínsky kostol a tajná miestnosť v južnej veži Dómu sv. Alžbety. Pre rodiny s deťmi bude v sobotu poobede pripravený program na Košickom hrade. Návštevníci tak budú mať jedinečnú možnosť dostať sa na miesta, ktoré boli verejnosti neprístupné a spoznať tak kultúrnu dedičnosť z iného, dosiaľ nepoznaného uhla.

Pôjde o jedinečný zážitok

Ako na utorkovej tlačovej besede povedala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová, DEKD sú príležitosťou pre verejnosť spoznať nepoznanú časť našej histórie. „Pamiatkari sú veľmi radi, že dokážu mnohých vlastníkov veľmi zaujímavých a často výnimočných objektov presvedčiť, aby verejnosti sprístupnili tieto objekty a ukázali nepoznanú časť kultúrneho dedičstva našej republiky,“ povedala Katarína Kosová.

Pracovníci krajských pamiatkových úradov na Slovensku vyvinuli nemalé úsilie, aby sa im podarilo dosiahnuť otvorenie verejne inak neprístupných objektov. „Prosím, aby verejnosť využívala túto možnosť, nahliadla do týchto priestorov, je to naozaj jedinečný zážitok,“ vyzvala na utorkovej tlačovej besede generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM