Alexandra Kolínská Samospráva

Bezpečnosť pre cyklistov v Košiciach: Primátor na rokovaní nedal petícii priestor, niečo ale sľúbil

Košickí cyklisti pred niekoľkými dňami spustili petíciu za zvýšenie bezpečnosti po tragickej udalosti, ktorá sa nedávno stala medzi Košicami a Jahodnou. Zodpovedný za petíciu prišiel na rokovanie mestského zastupiteľstva, aby s ňou oboznámil poslancov. Primátor Raši jej nedal priestor.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnosť pre cyklistov v Košiciach: Primátor na rokovaní nedal petícii priestor, niečo ale sľúbil
Zdroj: TASR

V pondelok 27.4.2015 sa konalo tretie rokované Mestského zastupiteľstva v Košiciach. Počas záverečného bodu Rôzne poslanec Miroslav Špak predniesol návrh na oboznámenie zastupiteľstva s petíciou za zvýšenie bezpečnosti cyklistov v Košiciach. Primátor Richard Raši však nedal možnosť zástupcovi petície vystúpiť.

Monitorovanie situácie

Petičný výbor žiada aj to, aby mesto Košice s políciou sledovali a riešili situáciu aj v iných kolíznych problémových úsekoch. Informácia o petícii bola spomenutá aj na pondelkovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Košiciach, kde poslanec Miroslav Špak počas bodu Rôzne požiadal primátora Rašiho, aby bolo umožnené vystúpiť Ladislavovi Rovinskému.

Petícia nedostala priestor

„Ja navrhujem aby bola petícia normálne podaná a venujme sa tejto téme ako zaradený bod na zasadnutí zastupiteľstva. Ďakujem vám pekne za informáciu, ja som rád, že petícia bola spustená,. Aj keby spustená nebola, pán Rovinský, aj tak sa tým budeme zaoberať, čiže beriem na vedomie, že petícia bola spustená, bude sa to riešiť na ďalšom rokovaní a petícia-nepetícia, tento problém treba vyriešiť,“ vyjadril sa k petícii Richard Raši.

Zástupca petície Ladislav Rovinský sa zúčastnil rokovania Mestského zastupiteľstva Košice. „Mienil som ako zástupca petičného výboru oboznámiť zastupiteľstvo v bode rôzne s textom petície. Poslanec mestského zastupiteľstva Špak požiadal primátora mesta, ktorý viedol rokovanie, aby mi bolo umožnené vystúpiť. Primátor mesta o požiadavke na vystúpenie nedal hlasovať, povedal svoj názor na udalosť na Jahodnej, potom požiadal viceprimátora aby sa k téme vyjadril tiež a následne sa venoval ďalším prihláseným,“ vyjadril sa po rokovaní Ladislav Rovinský.

Podstúpil iné riešenie

Ako ďalej Rovinský uviedol, podľa rokovacieho poriadku MZ Košice – Môže sa udeliť (slovo) aj ktorémukoľvek obyvateľovi obce so súhlasom mestského zastupiteľstva. „Primátor zastupiteľstvo o súhlas nepožiadal, o návrhu poslanca hlasovať nedal, a neumožnil mi prehovoriť. Preto som text petície poslal poslancom na ich mailové adresy,“ povedal Rovinský.

Ďalšie nebezpečné úseky

Podľa neho sú ďalšími nebezpečnými a neriešenými úsekmi pre cyklistov aj chodcov, ktorými by sa malo mesto Košice zaoberať sú aj – podjazd Palackého, výjazd z cyklochodníka pri Hornáde smer Palackého, cyklistické prepojenie mestských častí Sever Dargovských hrdinov, neexistencia chodníkov na Kostolilanskej, na Alejovej od križovatky mu nákupným centrám a iné. „Škandálne je neprepojenie cyklochodníkom od Západu smer Pereš, Poľov, Lorinčík, Šaca a USS,“ dodal.

Petíciu môžete podpísať online TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM