Michal Lendel Kultúra

Biela noc ako vrchol programu EHMK Košice 2013: Privítame umelcov z celého sveta!

Vdýchnuť život nočnému mestu sa pokúsi asi stovka umelcov. Akcia, ktorá nenechá nikoho zaspať, má priniesť nezabudnuteľné zážitky pre všetkých účastníkov. Hru svetla, tmy, rôznych tvarov a farieb majú sprostredkovať umelci z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc ako vrchol programu EHMK Košice 2013: Privítame umelcov z celého sveta!
Zdroj: TASR

Tohtoročné podujatie Biela noc/Nuit Blanche, ktoré patrí k vrcholom programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013, bude zahŕňať až 41 umeleckých inštalácií. Medzi stovkou umelcov, ktorí 5. októbra vdýchnu život nočnému mestu, budú šiesti umelci z Francúzska a po prvýkrát aj tvorcovia z Austrálie a Japonska. Návštevníkov, ktorí si odrieknu víkendový spánok, potešia aj jedinečné a atypické kultúrne diela z Británie, Česka, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska.

Nežná francúzska umelkyňa

„Za poctu považujem fakt, že už tretíkrát do Košíc v priebehu jediného roka pricestuje Francúzka Elise Morin, ktorú si určite priaznivci Bielej noci pamätajú ako autorku vodnej inštalácie Water Carrier na Mlynskom náhone a krehkého Cumulusu, ktorý vytvorila z lepiacich pások v Dóme sv. Alžbety,“ uviedla kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková. Ako dodala, Elise Morin sa tak zapáčila atmosféra v Košiciach, že v tomto roku dala prednosť účasti na Bielej noci v Košiciach pred Parížom. Predstaví sa monumentálnou site specific inštaláciou z 22 000 metrov nitiek. Podľa Pacákovej bude krehká a veľmi zaujímavá a potvrdí to, čo je o Elise známe, že vytvára nežné vstupy do verejného priestoru.

Svetelná inštalácia z optických káblov od protinožcov

Od protinožcov pricestuje prvýkrát do Košíc Austrálčan James Tapscott, ktorý robí svetelné inštalácie vo verejnom priestore. Pozoruhodný je fakt, že sa zriekol svojho, na slovenské pomery nereálne vysokého honoráru. Na dva týždne príde do Kasární/Kulturparku a priamo tam vytvorí site specific svetelnú inštaláciu z optických káblov.

Holografický objekt z Japonska

Z Japonska prídu dvaja mladí umelci v rámci projektu K.A.I.R. Juničiro Išii a Manabu Kanai, ktorí v Košiciach zostanú niekoľko mesiacov. V spolupráci s DIG Gallery sa podarilo zabezpečiť, že do Košíc zavíta aj významný soundartista Yuri Suzuky. Cťou pre organizátorov Bielej noci je možnosť predstaviť dve významné diela špičkového umelca Ryoiči Kurokawu. „Prvýkrát v Košiciach vystavíme holografický objekt s názvom Mol, ktorý je technologicky a finančne veľmi náročný. Bude vystavený na Timonovej 4, za čo sme vďační podpore EU Japan Fest,“ spresnila Pacáková.

Maľovanie vody svetlom

V Košiciach sa dosiaľ neprezentoval ani Talian Luca Pulvirenti, profesor nových médií zo Sicílie. Priaznivcov mappingu poteší novou formou svojho predstavenia – live mapppingom na zadnej fasáde historickej budovy Štátneho divadla. Nóvum bude v aktívnej účasti umelca, ktorý bude naživo zasahovať do projektovaného vizuálu. Ďalším netradičným dielom bude interaktívna svetelná stena Water Light Graffiti od francúzskeho umelca Antonina Fourneau, ktorá reaguje na vodu. Návštevníci si na nej môžu vyskúšať maľovanie vodou, ktorá spúšťa svetelné body. Ide o divácky veľmi obľúbené dielo, ktoré už prešlo takmer celý svet. „Použitie vody, ktorá nemá ani tvar ani farbu na kresbu svetlom, je magickým zážitkom, bez ohľadu na vek či umelecké cítenie verejnosti. Táto možnosť sa v konečnom dôsledku stáva novým druhom interakcie s mestskou architektúrou,“ priblížil svoje dielo autor Antonin Fourneau.

Japonské origami

Rovnako po prvýkrát sa v Košiciach objaví tzv. participačné dielo, ktoré spolu s Mademoiselle Maurice, umelkyňou pôsobiacou vo Francúzsku a v Japonsku, budú vytvárať samotní Košičania. Inštalácia je ovplyvnená japonskou kultúrou a na stene Katovho domu pri Miklušovej väznici vznikne čarovné dielo, vytvorené pomocou starého japonského umenia skladania papiera – origami. Na jeho vytvorenie chce umelkyňa použiť až 30000 papierových skladačiek. Ak sa jej zámer vydarí, pôjde možno nielen o slovenský rekord. Na výrobe origami sa budú podieľať klienti z domovov sociálnej starostlivosti a stredoškolskí študenti. Organizátori však pozývajú k spolupráci všetkých, ktorí majú chuť zapojiť sa.

Koncert a polnočná After Party

Trasa so site specific inštaláciami povedie okolo Tabačky, Hlavnou ulicou, po ročnej pauze aj Mestským parkom a končiť bude vo vynovenom priestore Kasární/Kultur­parku.

Tohoročnou novinkou Bielej noci budú hudobné produkcie – koncert britskej kapely The Orb a polnočná After Party v Kasárňach/Kul­turparku. Výťažok z oboch pôjde na konto verejnej zbierky pre budúcoročnú Bielu noc. „V spolupráci s organizáciou KOŠICE – Turizmus sme pripravili nielen veľkú verejnú zbierku, ale zakladáme aj občianske združenie Biela noc. V duchu kampane ‚Bodka pre Bielu noc‘ dostane každý návštevník za dobrovoľný príspevok svietiacu bodku, ktorá nás bude spájať a symbolizovať náš spoločný zámer, aby sa podujatie tohto formátu v Košiciach udržalo, aj naďalej prinášalo svetovú umeleckú kvalitu a ostalo pritom bezplatné,“ spresnila Pacáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM