Michal Lendel Kultúra

Biela noc dostala aj primátora hlavného mesta: V tomto sú Košice niekoľko krokov pred Bratislavou!

Štvrtý ročník Bielej noci plný rekordov prilákal množstvo návštevníkov. Medzi nimi aj košického a bratislavského primátora, ktorí si spoločne s desiatkami tisíc divákov vychutnali neopakovateľnú atmosféru jedinečnej noci.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc dostala aj primátora hlavného mesta: V tomto sú Košice niekoľko krokov pred Bratislavou!
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravený program priniesol novinky, ale aj osvedčené lákadlá. Hitom sa stal v metropole východu live mapping v podaní Taliana Lucu Pulvirentiho , premietaný na zadnej fasáde historickej budovy Štátneho divadla. Česť slovenského moderného umenia hájil Branislav Bernár a jeho vodno-svetelné dielo v mestskom parku. No okrem nich sa počas košickej Bielej noci predstavila asi stovka umelcov , z ktorých niektorí reprezentujú skutočnú svetovú špičku.

Výnimočný ročník Bielej noci

Spokojnosť s podujatím vyjadril aj košický primátor Richard Raši, keď pre portál Košice 2013 uviedol, „vidíme na veľkom počte prítomných ľudí, že Biela noc si našla miesto v srdciach Košičanov, bez ohľadu na to, akú kultúru preferujú. Tento ročník je výnimočný tým, že Košice sú Európskym hlavným mestom kultúry, ako vôbec prvé mesto v histórii Slovenska.“

Svoju poklonu Košiciam pre zložil aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. „Je to nádherné podujatie a úprimne vám ho želám. Mal som možnosť vidieť Bielu noc už minulý rok a musím povedať, že v tomto sú Košice o niekoľko krokov pred Bratislavou. Atmosféra, ktorú zažívame v Košiciach, sa zatiaľ v Bratislave nedá dobehnúť, ale budeme pracovať na tom, aby sme vymysleli niečo typicky bratislavské.“

Rekordy podujatia…

Okrem spokojnosti a odhadovaného diváckeho rekordu priniesla akcia aj ďalšie zaujímavé čísla, ktoré sa budú len veľmi ťažko dobiehať. Okrem iného je to 22 000 metrov špeciálne vyrobených nitiek, 30 000 papierových skladačiek origami, 500 metrov optických káblov, 3000 živých kvetov, 4000 kartónových „roliek“ a 400 lampiónov.

V meste bolo rekordných 41 stanovíšť, na ktorých ľudia nachádzali umenie a zábavu v podobe 16 výtvarných i hudobných žánrov.

košice 24/tasr

Luca Pulvirenti a jeho show v Košiciach!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM