Rôzne

Blaváci by toto asi nedali... ale čo vy? Teraz môžete zistiť, nakoľko ste praví východniari

Humor, spontánnosť či ľubozvučné nárečia sú neodmysliteľnými znakmi východniarov. Aj keď sú mnohí chtiac či nechtiac roztrúsení po Slovensku ale aj celom svete, na svoj pôvod väčšina z nich nedá dopustiť. Zistite ale teraz, nakoľko ste práve vy pravý východniar.

Ilustračný obrázok k článku Blaváci by toto asi nedali... ale čo vy? Teraz môžete zistiť, nakoľko ste praví východniari
Foto: Slávka Kellová

Vycahňeme bugeľar z kešeňe a idzeme kérovac do varoša za Marčou i Jančom. Kopeme bandurky a vešeľe robime tri dni. Tak nad takýmito spojeniami by nefalšovaní Bratislavčania asi len nechápavo zdvíhali obočie. Ak ale ste ich vy hravo zvládli, smelo pokračujte v čítaní ďalej :)

Hovoriť na východe Slovenska po východniarsky je samozrejmosť. V drvivej väčšine môžete naše nárečie začuť v obchodoch, na ulici, no jednoducho všade. Avšak, jednotlivé predložky, heslá a formulky majú svoj význam.

Okrem toho máme aj veľké množstvo špecifických slov, ktorým by nevýchodniar rozumel ťažko. Východniari majú svoje nárečie radi a chcú ho zachovať aj pre ďalšie generácie. Prehľad tých najznámejších, ktoré sme vytýčili určite denne používate aj vy. Na ich oprášenie nie je nikdy neskoro, takisto si priblížte ich význam. Ktoré to sú?

Vďaka nášmu kvízu si môžete teraz overiť, ako dobre viete hutorec. Na zodpovedanie každej z desiatich otázok máte presne 10 sekúnd.

Kvíz spustite tu:

Východniarsky kvíz: Poznáš význam všetkých týchto slov?

Môže vás zaujímať:

Východ má svoje čaro a tak je to aj s našimi nadávkami: Používate aj vy tieto slová, keď vám rupnú nervy? :)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM