Rôzne

Blíži sa Košická hudobná jar: Na čo všetko sa v rámci festivalu môžete tešiť?

Jeho začiatok bude 19. apríla a potrvá do polovice mája. Čo všetko ponúkne 63. ročník hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ)?

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Košická hudobná jar: Na čo všetko sa v rámci festivalu môžete tešiť?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Štyri symfonické a štyri komorné koncerty, ako aj hudobno-dramatickú inscenáciu ponúkne 63. ročník hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ), ktorý potrvá od 19. apríla až do polovice mája.

„Viaceré diela zaznejú v Košiciach prvýkrát a okrem domáceho koncertu Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) sa predstavia aj významné hudobné zoskupenia a umelci medzinárodného renomé, z nich taktiež niektorí budú v Košiciach prvýkrát,“ uviedol v utorok pre novinárov riaditeľ ŠfK Július Klein.

Významné osobnosti

Festival otvorí koncert pod taktovkou taiwanského dirigenta Yu-An Changa, sólistom večera bude francúzsky violončelista Bruno Philippe. Dramaturgia koncertu je vytvorená z diel ruských velikánov hudby – Sergeja Rachmaninova, Sergeja Prokofieva a Milija Balakireva.

Ďalšie symfonické projekty zahŕňajú Operné Pele-mele s kórejskou sopranistkou Sooyeon Kim a koncert s dirigentom Ondrejom Lenárdom a huslistom Janom Mráčkom. „Sme potešení, že sa opäť na našom pódiu spolu s domácim orchestrom ŠfK stretnú dve významné osobnosti dvoch generácií formujúce tak slovenské, ako aj české interpretačné umenie a hudobný život,“ uviedol Klein.

Špecifická atmosféra

Záverečným symfonickým koncertom aj tento rok dramaturgia nadviazala na tradíciu uvádzania veľkých vokálno-symfonických opusov, ktoré do Domu umenia prinášajú špecifickú koncertnú atmosféru. „Tú 17. mája nepochybne vytvorí jeden z ukrytých pokladov romantických duchovných kompozícií, čakajúcich na svoje sporadické znovuobjavenie – veľkolepé Requiem d mol operetného majstra Franza von Suppého,“ informovala námestníčka umeleckej prevádzky ŠfK Lucia Potokárová. Medzi kvartetom sólistov budú Eva Hornyáková, Michaela Zajmi, Michal Lehotský a Jevhen Šokalo.

Aj toto sa chystá

Komorné koncerty ponúknu hudobný zážitok v priestoroch Východoslovenského múzea (VSM), Malej scény Štátneho divadla Košice, premonštrátskeho kostola a Východoslovenskej galérie (VSG). Predstavia sa Parallax Saxophone Quartet, Pavel Haas Quartet v sprievode s hercom Robertom Rothom, súbor Cappella Mariana či klavirista Miki Skuta.

Súčasťou programu bude v Kasárňach/Kul­turparku aj komorná inscenácia na motívy života a tvorby Marty Kubišovej z dielne Slovenského národného divadla (SND) pod názvom Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu.

Sprievodnými podujatiami budú výstava obrazov bieloruského výtvarníka Anatolija Koncuba a koncert ŠfK v Spišskej Novej Vsi.

FOTO: Festival Košická hudobná jar je už za dverami!
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM