Michal Lendel Rôzne

Boj s nelegálnymi skládkami v MČ Západ: Najhoršie je to na Stokráskovej ulici...

Problém čiernych skládok je v Košiciach stále aktuálny. Ťažkosti s nelegálnym ukladaním odpadkov majú aj v mestskej časti (MČ) Košice – Západ. Najväčšie vrásky robí samospráve skládka na Stokráskovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Boj s nelegálnymi skládkami v MČ Západ: Najhoršie je to na Stokráskovej ulici...
Zdroj: TASR

Čierne skládky na území jednotlivých MČ Košíc nepredstavujú iba estetický problém mesta, oveľa nebezpečnejšie sú ich dôsledky pre zdravie obyvateľov. Niektoré miestne samosprávy sa snažia s problémami nelegálneho zhromažďovania odpadkov bojovať.

Boj s malými skládkami

Na území MČ Košice – Západ sa v troj až štvormesačných intervaloch objaví menšia skládka odpadu v dôsledku obývania verejného územia bezdomovcami, ktorí odpad zhromažďujú. „Avšak skládky takéhoto rozsahu dokážeme flexibilne vyriešiť pomocou malých obecných služieb. Sú žiaľ pravidelne opakujúcou sa záležitosťou,“ uviedol vedúci kancelárie starostu MČ Košice – Západ Marián Krajňák.

Na vykonávanie údržby čistoty má MČ k dispozícií denne v priemere 25 pracovníkov malých obecných služieb (MOS) na základe spolupráce s úradom práce. Tí sú využívaní na odstraňovanie nelegálnych skládok malého rozsahu, čím dodatočné náklady nevznikajú. „Avšak ,ak je skládka väčšieho rozsahu a nachádza sa na pozemku MČ prípadne mesta, je nevyhnutná vzájomná spolupráca pri odstránení tohto odpadu v zmysle zákona,“ pripojil Krajňák.

Skládka na ulici Stokráskovej

Západ momentálne na svojom území eviduje jednu takúto nelegálnu skládku odpadov väčších rozmerov a to na ulici Stokráskovej 1–3–5. Pričom sa miestna samospráva snaží vyriešiť tento problém v rámci svojich kompetencií v spolupráci s mestom Košice, Mestskou políciou a odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Košice. No tento opakujúci sa problém je značne komplikovaný.

Pri objavovaní nelegálnych skládok majú v tejto MČ nezastupiteľnú úlohu miestni obyvatelia, ktorí kompetentným dávajú avíza na nelegálne skládky. Taktiež funguje spolupráca s mestskou políciou, ktorá je nápomocná pri riešení týchto priestupkov. „Spoločne vykonávame pravidelné obhliadky , v rámci ktorých kontrolujeme čistotu a poriadok,“ uviedol vedúci kancelárie starostu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM