Marcel Mojžiš Rôzne

Boj so špinou na Luníku IX: Rómovia sa pustili do čistenia

Nebývalý pracovný ruch zavládol na košickom sídlisku s väčšinou rómskeho obyvateľstva Luník IX. Miestni obyvatelia sa dali do boja s odpadom, ktorý sa nekontrolovateľne kopil za bytovkami. Špiny je tak veľa, že na porátanie sa s ňou treba dva mesiace

Ako povedal poslanec mestského zastupiteľstva a pracovník Bytového podniku mesta Košice, ktorý má na starosti práve toto sídlisko, Miloš Ihnát, po dlhom čase sa mu podarilo presvedčiť miestnu samosprávu, aby aktívne pristúpila k uprataniu odpadu. Ten sa nekontrolovateľne kopil za bytovkami na Hrebendovej ulici a už niekoľkokrát ho muselo mesto zlikvidovať za nemalé peniaze.

[color=#0066ff]// „Priviezli sem kontajner a dvanásť dobrovoľníkov sa pustilo do ručného odpratávania. Podľa môjho odhadu na úplne vyčistenie priestoru bude potrebné naplniť asi 150 takýchto kontajnerov a práce budú trvať približne dva mesiace,“// povedal Ihnát. Pripomenul, že do týchto prác budú zapájaní nezamestnaní Rómovia v rámci aktivačných prác a dobrovoľníci, ktorý majú záujem zmeniť prostredie, v ktorom žijú.[/color]

Ihnát potvrdil, že sa jedná o jeho osobnú iniciatívu. „Samospráva s tým konečne súhlasila a pokiaľ viem mesto im poskytlo sumu približne 3 000 eur na zakúpenie náradia a pracovných pomôcok,“ doplnil. Zdôraznil, že trval na tom, aby sa čistiace práce vykonávali ručne.

„Nie je možné zneužívať systém a platiť za drahé stroje. Okrem toho, ten neporiadok si tu urobili sami, tak si ho musia aj sami upratať. Celá akcia má aj výchovný aspekt,“ //poznamenal ďalej Ihnát a zároveň povedal, že každodenná práca s ľuďmi na tomto sídlisku môže priniesť aj pozitívne výsledky. //„Tu nepomôžu projekty na papieroch a bez toho, aby ich niekto nasmeroval, Rómovia asi nedokážu nič,“ uzavrel.

kosice24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM