Marcel Mojžiš Krimi

Bombový útok pri McDonalde: Ladislava (33) odsúdili za terorizmus na 25 rokov!

Košičana Ladislava K. (33) odsúdil dnes okresný súd Košice I. za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročný trest odňatia slobody. Podľa súdu spáchal obvinený bombový útok pri košickej prevádzke rýchleho občerstvenia McDonald's z decembra 2011.

Ilustračný obrázok k článku Bombový útok pri McDonalde: Ladislava (33) odsúdili za terorizmus na 25 rokov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ladislav K. bol odsúdený aj za ďalšie činy a to za výrobu výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. Súd ho zaradil do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia a uložil mu ochranný dohľad na 36 mesiacov. Obhajoba po rozsudku ihneď podala odvolanie. V histórii Slovenska ide o prvého odsúdeného teroristu. Obžalovaný prijal rozsudok mlčky s nehybnou tvárou. „Obhajobu budeme stavať na tom, že je duševne chorý,“ uviedla pre novinárov advokátka odsúdeného. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby uloženej v odpadkovom koši došlo podvečer 28. decembra 2011 na ulici Protifašistických bojovníkov. Našťastie, nikto nebol zranený, explózia spôsobila len materiálne škody.

Údajný ochranca práv zvierat

Podľa súdu je Ladislav K. vinným, že sa činov dopustil „v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a donútiť vládu štátu vykonať opatrenia obmedzujúce usmrcovanie zvierat“. Odsúdený sa ideovo hlásil k radikálnej skupine ochrancov práv zvierat ALF (Animal Liberation Front), ktorých akcie sú označované ako ekoterorizmus. Vymyslel si pritom vlastnú organizáciu s názvom ARA (Animal Rights Army).

Len vďaka súhre šťastných náhod, ako aj iných okolností, o ktorých obžalovaný nevedel, nedošlo na mieste všeobecne vyhľadávaného rodičmi s malými deťmi k stratám na ľudských životoch,“ uviedol sudca k výbuchu. Rúrková bomba obsahovala na zvýšenie účinku klince. Dôkazom proti Ladislavovi K. bola okrem iného jeho DNA nájdená na súčiastke časovaného výbušného zariadenia.

Odsúdený viackrát

Odsúdený v minulosti posielal rôzne výhražné listy košickému veterinárovi či Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach, obchodnému reťazcu adresoval zásielku s nástražným systémom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM