Lenka Fedorová Krimi

Bombový výbuch v centre Košíc: Krajský súd odsúdil Ladislava Kuca na 12-ročný trest

Prípad sa týka výbuchu rúrkovej bomby uloženej v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Bombový výbuch v centre Košíc: Krajský súd odsúdil Ladislava Kuca na 12-ročný trest
Zdroj: TASR

Za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy odsúdil košický krajský súd obžalovaného Ladislava Kuca (38) na úhrnný 12-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne. Oproti predchádzajúcemu rozsudku okresného súdu mu zvýšil trest o dva roky.

Krajský súd tak čiastočne vyhovel odvolaniu krajského prokurátora, ktorý požadoval trest na hornej hranici trestnej sadzby v rozmedzí desať až 25 rokov. Odvolanie obžalovaného, podľa ktorého bol, naopak, pôvodný trest neprimerane vysoký, zamietol. Rozsudok okresného súdu okrem výšky trestu krajský súd nemenil a je právoplatný.

Vlani v novembri Okresný súd Košice I uznal Kuca za vinného zo zločinov všeobecného ohrozenia, nedovoleného ozbrojovania a vydierania, pokusu obzvlášť závažného zločinu vydierania, prečinu nebezpečného vyhrážania a pokusu prečinu ublíženia na zdraví. Za výkon trestu mu súd určil ústav so stredným stupňom stráženia a uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov.

Prípad sa týka výbuchu rúrkovej bomby uloženej v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov. Explózia podomácky vyrobenej bomby 28. decembra 2011 našťastie nikoho nezranila.

Celkovo obžaloba zahŕňala desať skutkov vrátane nedovoleného ozbrojovania, zasielania výhražných listov alebo výbušných systémov, a to košickému veterinárovi, obchodnému reťazcu Tesco a Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, obhajoba na pojednávaniach opakovane argumentovala jeho duševnou poruchou a skresleným vnímaním reality. Súdy však na základe kontrolného znaleckého posudku neuznali jeho údajne zníženú príčetnosť.

V bombovej kauze bol Kuc pôvodne obžalovaný a v roku 2014 odsúdený za obzvlášť závažný zločin terorizmu. Najvyšší súd SR však tento rozsudok v roku 2016 zrušil s tým, že nešlo o terorizmus. V druhom rozsudku zo septembra 2016 okresný súd ho odsúdil na 23,5 roka väzenia. Tento rozsudok následne zrušil krajský súd pre porušenie ustanovení Trestného zákona a okresný súd tak musel v kauze rozhodnúť tretíkrát.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM