Michal Lendel Samospráva

Rozhovor s poslancom Ottom Brixim: Staré mesto má na viac

Aj vás zaujíma, čo sa deje vo vašom okolí? Prostredníctvom nami osloveného mestského poslanca Otta Brixiho sa môžete dozvedieť novinky z košického Starého mesta, ale aj jeho postrehy a názory.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s poslancom Ottom Brixim: Staré mesto má na viac
Zdroj: TASR

Jedným z tých, ktorí v košickom mestskom zastupiteľstve a v Národnej rade SR hája záujmy Staromeštanov, je aj Otto Brixi, s ktorým sme sa porozprávali o dianí v mestskej časti Staré mesto.

Pán poslanec, skúste nám priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie.

Aj keď je košické Staré mesto centrálnou zónou všetkých košických aktivít, som rád, že sa v ňom, ako aj v jeho obvodových ,,satelitoch" na čele s Kuzmányho sídliskom, kde žijem, darí zabezpečovať všetky občianske, bezpečnostné, sociálne ale aj investičné aktivity, ktoré si občania želajú a ktoré robia zo staromestského prostredia klenot života v meste Košice. Keďže občianske podnety nielen prijímam, ale ich množstvá denne aj reálne a manažérsky vybavujem k spokojnosti, za ostatné obdobie ma na úrovni staromestskej politiky najviac ,,zamestnávala" realizácia a zháňanie peňazí na dostavbu nového košického multifunkčného športového areálu na L. Novomeského, tvorba nového staromestského Všeobecne záväzného nariadenia o verejnom poriadku a čistote, ktoré má za cieľ urobiť zo starého mesta výkladnú skriňu bezpečnosti a poriadku v meste Košice, ale aj prípravu a tvorbu investičných aktivít, ktoré najmä na úrovni budovania a opráv chodníkov, ciest a parkovísk chceme v Starom meste tohto roku realizovať.

Čo považujete za najväčšiu vec, ktorú sa podarilo zrealizovať v košickom Starom meste?

V starom meste sa mi ako predsedovi komisie výstavby a verejného poriadku podarilo v tomto volebnom období zrealizovať stovky drobných investičných, sanačných či občianskych projektov, pričom každý jeden z nich považujem z pohľadu Staromešťanov, ktorých sa týka za prioritný. Mohol by som pokojne vyzdvihnúť realizáciu multifunkčného športového areálu na L. Novomeského 2, nové VZN o verejnom poriadku a čistote, ktoré prináša do staromestských ulíc výrazným spôsobom poriadok, čistotu či bezpečnosť, stanicu mestskej polície na Kuzmányho sídlisku či majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré som v meste Košice ( a najmä v Starom meste ) riadil. Bol by to však pri tisíckach vybavených občianskych podnetov týkajúcich sa opráv chodníkov, ciest, verejných priestranstiev či ,,drobných" investícií, ktoré som realizoval či už z verejných alebo vlastných peňazí iba hrubý výpočet toho, čo si naša mestská časť vyžaduje a čo od nej očakávajú jej občania.

Ste poslancom Národnej rady SR, Mestského zastupiteľstva v Košiciach i poslancom Miestneho zastupiteľstva v Starom meste. Z akej pozície je jednoduchšie pôsobiť na dianie a teda aj riešenie problémov v tejto mestskej časti?

Keďže som bol poslancom aj v ostatnom volebnom období ,v ktorom som pôsobil ,,iba" ako miestny poslanec, môžem porovnávať dosah na vybavovanie občianskej agendy a potrieb mestskej časti možnosťami, ktoré mám dnes a faktom je, že nie množstvo funkcií, ale sila jednotlivca, jeho úprimný záujem a snaha meniť veci k lepšiemu sú hybnou silou, ktorá by nemala chýbať u volených funkcionárov na akejkoľvek úrovni. Musím však na strane druhej poznamenať, že tým že zástavám aj funkciu poslanca NR SR, za občianske a spoločenské potreby Staromešťanov sa mi denne lobuje omnoho jednoduchšie, a ako poslancovi parlamentu mi málokto odpovie, že sa veci v prospech a v záujme ľudí robiť nedajú či nechcú, keď si to objektívny verejný záujem vyžaduje.

V čom vidíte vy možné rezervy v riešení problémov práve v tejto mestskej časti?

Rezervy v rozvoji mestskej časti vidím okrem relatívne častých byrokratických nástrah na rôznej úrovni, ktoré limitujú management riešení občianskych potrieb či problémov aj v snahe, aktivite a prístupe mnohých kolegov poslancov, ktorí by nemali funkciu a odmenu z nej vyplývajúcu povýšiť nad poslanie politiky a jeho skutočný zmysel.

Podľa mapy kriminality mesta Košice, ktorú vypracovala Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, je na tom najhoršie práve Staré mesto. Prečo je tomu tak?

S predmetnou štúdiou nesúhlasím a nemôžem ju považovať za relevantnú. Prirodzene, Staré mesto ako miesto prirodzenej koncentrácie väčšiny spoločenských aktivít v meste so sebou všade na svete prináša mnohé obmedzenia, ako aj bezpečnostné špecifika, bezpečnostná situácia sa však za ostatné roky niekoľko tisíc násobne zlepšila prijatím desiatok nových mestských policajtov do výkonu staromestskej služby, zriadením stanice na Kuzmányho sídlisku, do ktorej v krátkom čase pribudnú nové cyklohliadky, ale aj osadením množstva bezpečnostných kamier monitorujúcich nielen prirodzené verejné priestranstva, ale aj okolia objektov zrealizovaných v rámci projektu Europskeho hlavného mesta kultúry 2013. V rámci bezpečnosti nemôžem opomenúť ani nové pravidla súvisiace so statickou, ako aj dynamickou dopravou v Starom meste a vytesnenie ,,feťákov" či postupná resocializácia neprispôsobivých ,,bezdomovcov" formou terénnej sociálnej prace.

Akými opatreniami by bolo možné dosiahnuť zlepšenie tejto situácie?

Posilňovanie staromestskej bezpečnosti vidím v budovaní siete policajných ,,pochôdzkarov" v teréne a v ďalšej aktívnej preventívnej aktivite mestskej a štátnej polície za súčinnosti Staromeštanov, ktorí budú na problémy v okolí ich domov, bytov a verejných priestranstiev upozorňovať.

Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Nepochybne investície do verejnej infraštruktúry, teda do parkovísk, ciest, chodníkov, mestskej krytej plavárne, športovísk či do zlepšenia komunitného života Staromeštanov, ktorí by hoc maličkosťami, ale dokázal zlepšiť život občanov v staromestských domoch a bytoch.

Aké sú vaše reálne predstavy, ktoré by ste chceli dosiahnuť ohľadom budúcnosti košického Starého mesta?

Myslím si, že Staré mesto má na viac a môže byť nielen najkrajšou častou Košíc, ale aj najmodernejšou samosprávou na Slovensku. K tomu však potrebuje chcenie a fundament politikov, podporu ľudí a šťastie na pozitívne okolnosti dané ,,zhora".

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM