Michal Lendel Kultúra

Bubeník, ktorého svetové časopisy častujú superlatívmi: Košice rozbubnuje Chris Dave

Do metropoly slovenského východu sa chystá ďalší svetový hudobník. Chris Dave absolútne dokonale znovu objavuje spôsoby, akými sa dá hrať na bicích. Naozaj kreatívnymi prívlastkami a superlatívmi častujú Chrisa pravidelne kritici svetových magazínov.

Ilustračný obrázok k článku Bubeník, ktorého svetové časopisy častujú superlatívmi: Košice rozbubnuje Chris Dave
Zdroj: TASR

Jazzový festival One Day Jazz Fest, ktorý odštartuje 11. apríla o 20:00, opäť rozpáli publikum. Po legendárnych hviezdach, ako sú Hiromi, Tower of Power či Chaka Khan, sa tentoraz môžu diváci tešiť na nemenej zaujímavého hosťa. Do Košíc príde svetoznámy americký bubeník Chris Dave, ktorý prijal pozvanie Martina Valihoru.

Spolupráca so svetovými hudobníkmi

Celosvetovo uznávaný a jeden z najvyhľadáva­nejších bubeníkov má okrem svojich sólových projektov na konte spolupráce s hviezdami ako Adele, Robert Glasper Experiment, Kennym Garrettom, Toni Braxton a desiatkami ďalších umelcov.

„Priaznivci festivalu si určite všimli, že náš koncept je výnimočný v tom, že sa koná len vtedy, ak prinášame niečo unikátne, vzácne a kvalitné. Ani teraz tomu nie je inak. Chris Dave je veľký inovátor súčasnej hudobnej scény. Svojou hrou ovplyvnil mnohých hudobníkov a vytvoril nový hudobný koncept a spôsob hrania, ktorým sa nekompromisne preslávil na celom svete,“ vysvetľuje na margo voľby hlavnej hviezdy svojho jazzového festivalu jeho autor a dlhoročný organizátor Martin Valihora, ktorý vyjadril potešenie, že sa na Slovensko podarilo svetového bubeníka pozvať.

„Myslím, že na Slovensku už mal raz vystupovať, a o to je to vzácnejšie. Preto si ho netreba nechať ujsť. Pozývam všetkých fanúšikov festivalu, no predovšetkým kvalitnej hudby a výnimočných interpretov,“ odkazuje organizátor, ktorý kvôli tomu, aby Chrisa osobne pozval na Slovensko, musel vycestovať do USA za ním.

Svetoví i domáci interpreti

Na jednom pódiu sa stretne výnimočná koncentrácia svetového, aj domáceho talentu a najvyhľadávanejších hudobníkov. Organizátorom ide o to, aby sa neustále prehlbovali vzťahy medzi slovenskou a medzinárodnou hudobnou scénou.

O hudobnú podporu sa postará klavirista Eugen Vizváry so svojim sólovým projektom a hosťom Anitou Soul, v ktorom sa vystriedajú tí najlepší slovenskí hudobníci ako Oskar Rózsa, Štefan a Michal Bugalovci. Okrem neho návštevníkov zabaví DJ VEC, Martin Janočko a projekt Detská Porcia.

„Celý večer sme prispôsobili štýlu URBAN JAZZ AND SOUL, presunuli sme sa z koncertnej sály do väčšieho klubu, aby sme mohli zažiť trošku americkej klubovej scény v autentickej atmosfére. Zrušili sme sedenie, aby sa ľudia mohli pri energickej groovovej muzike aj voľne hýbať,“ rozpráva Martin Valihora o zmenách, ktoré festival tento rok čakajú. „Preto by som chcel ešte pripomenúť záujemcom, aby sa so vstupenkami poponáhľali, pretože ich nebude v predaji také množstvo ako po iné festival,“ dodal na záver Valihora.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM