Aktualizované Alexandra Kolínská Správy

Budeme si musieť držať klobúky: Pozrite, akou rýchlosťou má vietor udrieť na Košice!

Košice čakajú poriadne ufúkané dní. Meteorológovia už dokonca vydali i výstrahu pred silným vetrom. Akou rýchlosťou má na nás udrieť?

Ilustračný obrázok k článku Budeme si musieť držať klobúky: Pozrite, akou rýchlosťou má vietor udrieť na Košice!
Zdroj: TASR

Najbližšie dni majú byť u nás poriadne veterné. „V Košiciach sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 24 m/s,“ zdvíhajú varovný prst meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Odborníci zo SHMÚ pred nepríjemne silným vetrom vydali pre Košice výstrahu prvého stupňa. Tá u nás platí od piatka 20:00 hodiny až do soboty 19:00 hodiny.

Uvedená rýchlosť vetra podľa meteorológov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodávajú.

Ešte vyššiu výstrahu, konkrétne 2. stupňa vydali meteorológovia pre okres Košice okolie, kde miestami na horách a horských priechodoch očakávajú výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 24 – 28 m/s. Táto výstraha podľa SHMÚ platí od piatkovej polnoci do soboty 10.00 hod.

Táto rýchlosť podľa nich predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodávajú meteorológovia na stránke SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM