Správy

Budovu rómskeho divadla získa kraj: Umožní to čerpať eurofondy na jej opravu

Problém s budovou sídla rómskeho divadla v Košiciach má vyriešiť dohoda medzi Košickým samosprávnym krajom (KSK) a magistrátom. Spustnutá budova na Štefánikovej by tak mohla získať eurofondy na svoju obnovu.

Ilustračný obrázok k článku Budovu rómskeho divadla získa kraj: Umožní to čerpať eurofondy na jej opravu
Zdroj: TASR

Divadlo Romathan, ktorého zriaďovateľom je košický VÚC, sídli v budove na Štefánikovej ulici od roku 1992. Objekt už roky potrebuje rekonštrukciu, no stavba je v podielovom spoluvlastníctve kraja a mesta, čo znemožňuje využitie eurofondov na jej obnovu. Obe strany sa napokon dohodli na zámene nehnuteľného majetku, čo tento týždeň odobrilo košické mestské zastupiteľstvo.

Výmena nehnuteľného majetku

Výmenou za polovičný podiel z vlastníctva budovy dostane mesto od KSK dom na Hečkovej ulici v Košiciach – Barci. Táto mestská časť využíva danú nehnuteľnosť ako technické zázemie, sklady a garáže, v budúcnosti ju plánuje v spolupráci s domovom dôchodcov premeniť na zariadenie opatrovateľskej služby pre približne 20 ľudí. Mesto v rámci majetkového vyrovnania zároveň prevezme do vlastníctva aj pozemky KSK v oblasti Ružína (okres Košice okolie) s celkovou výmerou 9996 metrov štvorcových. Dohodu ešte musí schváliť krajské zastupiteľstvo 28. apríla.

Na budove a dvoch pozemkoch na Štefánikovej 4 majú dosiaľ kraj a mesto tzv. ideálne spoluvlastníctvo. Rómske divadlo užíva celú budovu s prenájmom 5174 eur ročne, zlý stav objektu však má dopad na zvýšené prevádzkové náklady.

„KSK nemal doteraz príležitosť uchádzať sa o finančné prostriedky z mimorozpočtových zdrojov na rekonštrukciu budovy, pretože nevedel preukázať vlastníctvo nehnuteľnosti. Až vysporiadanie vzťahov umožní zmeniť tento stav,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. V novom programovom období na využitie eurofondov by podľa nej mali byť k dispozícii prostriedky na podporu marginalizovaných skupín, o ktoré by sa kraj chcel uchádzať.

Vítaná dohoda

Riaditeľ Divadla Romathan Karel Adam poukazuje na to, že proces riešenia sídla sa už dlho naťahoval, v minulosti sa uvažovalo aj o presťahovaní do inej budovy. Majetkové vysporiadanie budovy na Štefánikovej medzi krajom a mestom víta. „Pre našu činnosť by nám táto budova vyhovovala, len je potrebná rekonštrukcia,“ konštatoval.

KSK chce riešiť v budúcnosti tiež umelecké smerovanie Romathanu, a to aj s metodickou pomocou odborníkov z Divadelného ústavu v Bratislave a v spolupráci s umeleckými školami v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC. „Regionálna samospráva uvažuje aj o rozšírení funkcií divadla o výchovno-vzdelávacie ciele, s možnosťou vytvoriť v tomto priestore centrum rómskej kultúry,“ uviedla Bobriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM