Lenka Fedorová Správy

Budú v Košiciach moderné kontajnery? Mesto zvažuje tieto možnosti

Spoločnosť Kosit v spolupráci s košickým magistrátom sa rozhodli riešiť problém s kontajneroviskami. Aké možnosti zvažujú?

Ilustračný obrázok k článku Budú v Košiciach moderné kontajnery? Mesto zvažuje tieto možnosti
5
Galéria
Zdroj: TASR

Problém s kontajnermi sa stáva v metropole východu čoraz viac pálčivejšou témou. Pracovná skupina zložená zo špecialistov z firmy Kosit a zástupcov mesta sa pustili do riešenia dilemy. Kosit o tom informoval na svojom webe.

Podľa informácií Kositu je hlavným cieľom projektu komplexné riešenie umiestnenia kontajnerových hniezd v meste. Potrebné je zohľadniť dostupnosti zberu pre obyvateľov mesta, logistiku odvozu odpadu, dopravnú situáciu a jej vplyv na systém odvozu, ako aj vizuálnu stránku samotných stanovíšť.

Do úvahy prichádzajú aj polopodzemné kontajnery

Zmena stanovíšť je však podľa Kositu potrebná aj z pohľadu dopravnej situácie. Podľa riaditeľa Divízie služieb spoločnosti KOSIT Michala Hrabovského je na dennom poriadku problém s nepriechodnými ulicami či zle zaparkovanými autami.

Ako ďalej Kosit uvádza, do úvahy prichádzajú aj podzemné či polopodzemné kontajnery a uzamykateľné kontajneroviská. Všetko má však svoje plusy a mínusy.

„Pri príprave koncepcie nových kontajnerových stanovíšť sme sa pozerali hlavne na skúsenosti v iných mestách na Slovensku, ale aj na bežnú prax v zahraničí. Voľne stojace kontajnery nájdete všade a neporiadok pri podzemných kontajneroch vyzerá rovnako ako pri tých voľne stojacich. S našimi dizajnérmi sme sa snažili pozrieť na všetky otázky, a aj keď sme s výsledkom našej práce zatiaľ spokojní, zaujíma nás pohľad verejnosti,” konštatoval vedúci Oddelenia investícií v spoločnosti KOSIT a.s., Ladislav Pešta.

Jednou z možností je zavedenie polopodzemných kontajnerov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zatiaľ, čo v prvej fáze pripravila pracovná skupina koncepciu riešenia, ktoré by bolo šité na mieru potrebám mesta Košice, v ďalšej fáze je plánom posúdiť individuálne umiestnenie všetkých stanovíšť, ich budúcu podobu, analyzovať možné úspory z pohľadu rozpočtu mesta Košice po zmene systému odvozu a navrhnúť nové budúce usporiadanie stanovíšť.

Zapoja aj verejnosť

Nakoľko sa v meste vedú diskusie na tému podzemných a polopodzemných kontajnerov, okruh členov tímu pre ďalšie fázy projektu má byť rozšírený aj o zástupcov mestských častí.

„Som presvedčený, že bude veľmi prospešné vypočuť si názor bežného občana, ktorý môže kriticky konfrontovať naše názory na základe skúseností a poznatkov z iných miest, alebo krajín, resp. doplniť naše závery o vlastné skúsenosti z lokality, kde býva,” uviedol námestník primátora Mesta Košice, Martin Petruško.

Postupne tak má byť vytvorených niekoľko pracovných skupín pre jednotlivé mestské časti, ktorých úlohou bude zmapovať všetky kontajnerové stanovištia a navrhnúť pre každé z nich vhodné riešenie, t.j. ktoré ponechať, ktoré nahradiť a ako ich tvár zmeniť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM