Lenka Fedorová Rôzne

Búrlivé reakcie, nadávky a incidenty v OBRAZOCH: Čo sa zmení v systéme parkovania?

Parkovanie v Košiciach bolo ústrednou témou, ktorá 12. septembra 2016 rezonovala v mestskom parlamente. Na čom sa nakoniec dohodol poslanecký zbor?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivé reakcie, nadávky a incidenty v OBRAZOCH: Čo sa zmení v systéme parkovania?
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledkom rokovania o stave implementácie nového systému parkovania v rezidentských lokalitách 1 až 10 je viacero zmien. Primátor Košíc Richard Raši má pripraviť návrh zmeny všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní na území mesta so zapracovaním pripomienok občanov a poslancov.

Výsledkom rokovania viacero zmien

Zároveň pripraví návrh na založenie spoločného podniku mesta a parkovacej spoločnosti, ktorá bude mať parkovanie na starosti. K zmenám ho zaviazal výsledok hlasovania poslancov mestského zastupiteľstva.

Obsahom chystaných zmien má byť zníženie ceny za rezidentskú parkovaciu kartu, rozšírenie platnosti kariet na susediace rezidentské lokality, cenové zvýhodnenie pre dôchodcov, rozšírené možnosti získania karty alebo zníženie ceny za parkovanie návštevníkov. Desať zón, o ktoré sa spoplatnené parkovanie od 1. júla rozšírilo, tak ostane v platnosti.

Čítajte tiež: Horúco v košickom parlamente: Ostrý konflikt, polícia v akcii! VIDEO

„Poslanci schválili to, čo si myslím, že chce väčšina obyvateľov, aby sa parkovací systém nezrušil, ale vylepšil tak, aby sa vyhovelo rezidentom, teda občanom s trvalým pobytom a aj mnohým ostatným skupinám,“ uviedol pre novinárov Richard Raši.

Búrlivé reakcie i vulgarizmy

Kontroverzná téma, ktorá uplynulé mesiace rezonuje Košicami bola zaradená ako prvý bod rokovania. Rokovacia sála s kapacitou asi 370 ľudí sa naplnila, a tak pre ostatných obyvateľov mesta, ktorých problematika parkovania zaujímala pripravilo mesto pred magistrátom premietanie rokovania na veľkoplošnej obrazovke.

Trojhodinové rokovanie sprevádzali búrlivé reakcie prítomných obyvateľov, nechýbali vulgárne nadávky, beh Martina Daňa ponad hlavami poslancov i konflikt medzi staromestským poslancom a starostom mestskej časti Kavečany. Do rozpravy sa zapojilo viacero poslancov i lídri aktivistov.

Práve lídrom aktivistov dal primátor za zodpovednosť neetické a urážajúce reakcie prítomných.

„Pán Raši dnes zabetónoval firmu EEI v Košiciach. Podpisová akcia pokračuje a zbierame aj podpisy pod predloženú výzvu na odstúpenie primátora,“ uviedol po rokovaní Henrich Burdiga z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť. Na nespokojnosť s firmou poukázali aj viacerí poslanci, podľa ktorých si firma neplní svoje záväzky.

Čítajte tiež: Hlasovanie o parkovaní ukončené: Mesto Košice čaká niekoľko noviniek!

Na obvinenia poslancov z porušovania zmluvy a nedodania požadovaných služieb zareagovala aj samotná spoločnosť EEI. Podľa nej si svoje záväzky plní riadne a včas. „Poskytujeme mestu a každému poslancovi osobitne, pravidelný sumár realizácie celej viac ako dvojmiliónovej investície, ktorá sa týka rezidentského parkovania, a tak tomu bude aj naďalej,“ uviedla firma.

Ako to vyzeralo počas rokovania o kontroverznej téme si pozrite v našej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24/Tasr

Môže vás zaujímať:

Reakcia na vystúpenie staromestského poslanca Michala Djordjeviča
1
Galéria
Septembrové zasadnutie MZ v Košiciach
14
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM