Lenka Fedorová Rôzne Správy

Čaká nás obrovská investícia v Košiciach? Mesto má plán za 28 miliónov eur!

Metropola východu neustále pracuje na svojom zlepšovaní. Čaká ju tak investícia, ktorá ma však výrazne pomôcť jej atraktivite.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás obrovská investícia v Košiciach? Mesto má plán za 28 miliónov eur!
Zdroj: TASR

Po rozsiahlej rekonštrukcii električkových tratí sa metropola východu pripravuje na ďalšiu veľký krok vpred. Mesto sa rozhodlo zainvestovať do mestského osvetlenia.

Osvetlenie čaká množstvo noviniek

LED technológie, stožiare, nové svietidlá a posilnenie najrizikovejších priechodov pre chodcov. To všetko má byť súčasťou nového mestského osvetlenia. Mesto tak chce zvýšiť kvalitu osvetlenia ulíc, bezpečnosť Košičanov a v neposlednom rade ušetriť na elektrickej energii.

„Zvýši sa tak bezpečnosť na cestách a v uliciach, ale aj atraktivita mesta. Vymenených bude až 5 000 stožiarov, a nových bude aj 350 rozvádzačov verejného osvetlenia," uviedol primátor Košíc Richard Raši.

O doplnenie osvetlenia má dôjsť aj v oblastiach, kde je v súčasnosti poddimenzované či nevyhovujúce. Podľa primátora bude posilnené osvetlenie aj na 100 najriziko­vejších priechodov pre chodcov.

Investícia za takmer 28 miliónov

Nakoľko mestu uplynie júlom 2017 zmluva so spoločnosťou Eltodo osvetlenie, s.r.o., bolo pre magistrátu nevyhnutné začať s prípravou podkladov pre výber zmluvného partnera na správu, údržbu, prevádzku a modernizáciu verejného osvetlenia v meste Košice.

Predpokladaná výška najrozsiahlejšej modernizácie verejného osvetlenia je takmer 28 miliónov Eur. Podľa magistrátu tak nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie.

Príprava komplexnej modernizácie verejného osvetlenia bude témou decembrového rokovania, ktoré sa uskutoční už 12. decembra 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM