Správy

Čaká nás stavebný ruch na Luníku IX? Vzniká plán novej výstavby a nielen to!

Vedenie mesta Košice a mestskej časti Luník IX rokovali v uplynulých dňoch na magistráte o nevyhovujúcich životných podmienkach na tomto sídlisku a v osade Mašličkovo. Kompetentní sa dohodli na spoločnom postupe.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás stavebný ruch na Luníku IX? Vzniká plán novej výstavby a nielen to!
Zdroj: TASR

Mesto Košice zastupovala viceprimátorka Renáta Lenártová, mestskú časť jej starosta Marcel Šaňo. „Podmienky života na sídlisku Luník IX a hlavne v neďalekej osade Mašličkovo dlhodobo trápia obyvateľov mestskej časti, ale aj miestnu samosprávu a vedenie Košíc. Tí aktívne prichádzajú s niekoľkými návrhmi na riešenie,“ uviedla hovorkyňa košického magistrátu, Linda Šnajdárová.

Patrí medzi ne vybudovanie kontrolovaného bývania priamo na sídlisku Luník IX, ktoré navrhuje starosta mestskej časti, ale aj svojpomocná a samofinancovateľná výstavba jednoduchých domov, tiež na tomto sídlisku, o ktorej uvažuje mesto v spolupráci s ETP Slovensko.

„Vzhľadom na to, že oba návrhy sú náročné na čas i financovanie, prinesú riešenie v horizonte minimálne dvoch až piatich rokov. Stretnutie na pôde magistrátu sa uskutočnilo s jasným cieľom – navrhnúť zlepšenie situácie do doby definitívneho vyriešenia,“ ozrejmila hovorkyňa.

Výsledkom spoločného rokovania bola dohoda o vytvorení pobytových sociálnych služieb – útulkov alebo nocľahární priamo na Luníku IX. „Na tento účel poskytnú Košice mestskej časti priestory v existujúcich objektoch na sídlisku, ako aj odbornú pomoc pri zabezpečovaní registrácie sociálnej služby. Dohodli sa tiež na sprevádzkovaní strediska osobnej hygieny mestskou časťou alebo subjektom, ktorý mestská časť poverí,“ priblížila L. Šnajdárová.

Podľa jej slov pokračujú obe samosprávy súčasne v prípravách vhodných podmienok na vybudovanie kontrolovaného bývania a zapojenie obyvateľov tejto časti do ponúkanej svojpomocnej samofinancovateľnej výstavby jednoduchých domov.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM