Lenka Fedorová Rôzne

Centrum Košíc na starých fotkách: Niektoré budovy by ste už zrejme dnes nespoznali, FOTO

Návštevníci, ktorí zavítajú do Košíc namieria ako prvé do centra mesta. To v sebe skrýva nebadané čaro a atmosféru, ktorá dýcha históriou. V minulosti však vyzeralo trochu inak.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Košíc na starých fotkách: Niektoré budovy by ste už zrejme dnes nespoznali, FOTO
Zdroj: Archív Bocatiovej knižnice

Mesto Košice má na svojom konte mnoho historických pamiatok, ktoré zdobia jeho centrum. Pútajú pozornosť návštevníkov, zároveň sú pýchou domácich. Avšak jedno majú spoločné, sú neodmysliteľnou súčasťou Košíc.

Medzi najkrajšie dominanty, ktoré centrum mesta zdobia, patrí okrem svetoznámeho Dómu sv. Alžbety aj bezpochyby Štátne divadlo. Slávnostne ho otvorili už 28. septembra 1899. Divadelná budova je dodnes významnou dominantou historického jadra mesta. V súčasnosti na budove Štátneho divadla prebieha rekonštrukcia, v našej galérii však nájdete fotografie, ako vyzeralo v minulosti.

Na súčasnom vzhľade košickej Hlavnej ulice sa vo veľkej miere podieľal bývalý prezident Slovenskej republiky a bývalý primátor Košíc Rudolf Schuster. Ten sa postaral o jej rozsiahlu rekonštrukciu, počas ktorej boli odhalené staré hradby mesta, tie sú v súčasnosti veľkým lákadlom pre návštevníkov, ktorí doň zavítajú.

Na fotografiách môžete vidieť aj Dóm umenia, ktorý bol postavený v rokoch 1958 – 1962. Budova bola po druhej svetovej vojne zdevastovaná a slúžila ako sklad, neskôr však prešla rozsiahlou rekonštrukciou a dnes je profesionálnym sídlom štátnej filharmónie.

Pozrite si v našej galérii historické zábery centra mesta zo začiatku 20. storočia. Nájdete v ňom okrem hlavných dominánt aj zábery, ktoré by dnes už bolo ťažko uvidieť. Fotografie k článku nám poskytla Verejná knižnica Jána Bocatia z jej archívu.

Môže vás zaujímať:

Najväčšie lákadlo turistov tak, ako ho nepoznáte: Ako sa menil Dóm sv. Alžbety časom? FOTO

Prežil konskú železnicu či obe vojny: Toto je on, najstarší strom v Košiciach! FOTO

Preteká cez Košice i takmer celým krajom: 5 zaujímavostí o Hornáde, o ktorých ste možno netušili

Historické fotografie z centra Košíc
21
Galéria
Zdroj: Archív Bocatiovej knižnice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM