Webnoviny - Rôzne

Cenu Scientia Pro Futuro získali mladí vedci z Košíc

V dňoch 2. – 4. novembra 2009 v Incheba Expo Bratislava sa uskutočnila Celoštátna súťažná prehliadka vedeckých a technických projektov žiakov stredných škôl o Cenu Scientia Pro Futuro.

Cena Scientia Pro Futuro bola udelená nielen žiakom za najkvalitnejší vedecký a technický projekt, ale ich pedagógom, ktorí ich metodicky viedli pri vypracovaní projektov.

105 žiakov stredných škôl predstavilo 74 projektov z prírodných a technických vied. Žiaci sledovali napríklad vplyv hydrologických environmentálnych faktorov na rast a vývin cibule kuchynskej, správanie svišťa vrchovského tatranského a alpského, zaoberali sa kliešťom obyčajným v mestských a prímestských parkoch Košíc ako vektora pôvodcu lymskej boreliózy či metabolickými účinkami éterických olejov u kurčiat.

Cenu Scientia Pro Futuro za najkvalitnejší žiacky vedecký projekt, ktorá pozostáva z umeleckého diela, finančnej hotovosti 400 EUR a diplomu získala Erika Horváthová z Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach. Cenou Scientia Pro Futuro bola odmenená aj RNDr. Viera Straková, ktorá študentku metodicky viedla.

Cenu Scientia Pro Futuro za najkvalitnejší žiacky technický projekt, ktorá pozostáva z umeleckého diela, finančnej hotovosti 400 EUR a diplomu získali Peter Rabatin a Jakub Jenča z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach. Cenou Scientia Pro Futuro bola odmenená aj RNDr. Mária Šviková, CSc., ktorá študentov metodicky viedla.

Ďalší šiesti ocenení študenti boli odmenení finančnými hotovosťami vo výške 300 EUR, 200 EUR a 100 EUR, nomináciami na medzinárodné súťaže do USA – Intel ISEF, I-SWEEEP, ale aj účasťami na podujatiach pre začínajúcich mladých vedcov v zahraničí a desiatimi špeciálnymi cenami.

Poslaním Celoštátnej súťažnej prehliadky vedeckých a technických projektov žiakov stredných škôl o Cenu Scientia Pro Futuro bolo oceniť nadaných mladých ľudí v oblasti vedy a techniky, povzbudiť ich k ďalšiemu bádaniu a výberu ich budúcej profesionálnej kariéry v oblasti výskumu a vývoja.

Celoštátnu súťažnú prehliadku vedeckých a technických projektov žiakov stredných škôl realizovalo Mladí vedci Slovenska, o. z. v spolupráci s Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti, CVTI SR. Hlavným partnerom Ceny Scientia Pro Futuro je Neulogy, a. s. Súťaž Scientia Pro Futuro realizuje Mladí vedci Slovenska, o. z. v rámci projektu „Aktivizácia talentovanej mládeže a jej celoročná systematická príprava na vedeckú prácu prostredníctvom účasti na medzinárodnej postupovej súťaži I-SWEEEP“ podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0351–09.

Bližšie informácie nájdete na www.mladivedci.sk a www.vedatechnika.sk

Hlavným cieľom a oblasťou pôsobenia Mladí vedci Slovenska, o. z. z dlhodobého hľadiska je vyhľadávanie talentov v oblasti vedy a techniky a popularizácia vedy vo vzťahu k deťom a mládeži.

Lívia Majerníková predsedníčka Mladí vedci Slovenska, o. z.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM