Silvia Karasová Kultúra

Ceny festivalu Zlatý žobrák poputujú do Francúzska, Maďarska aj Chorvátska

V sobotu večer vyvrcholil festival Zlatý žobrák 2013 slávnostným odovzdávaním cien. To prebehlo vo Veľkej sále Historickej radnice v Košiciach a porotcovia museli rozhodnúť o najlepšom diele z desiatok filmov až z 21 krajín sveta.

Ilustračný obrázok k článku Ceny festivalu Zlatý žobrák poputujú do Francúzska, Maďarska aj Chorvátska
Zdroj: TASR

19. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií – Zlatý žobrák 2013 sa konal v dňoch 11. až 15. júna, počas ktorých mali možnosť návštevníci zažiť premietanie najnovších dokumentárnych filmov v dvoch košických kinosálach. Okrem premietania sa na festivalo tiež veľa diskutovalo, ochutnávalo, ale tiež súťažilo.

Ako prezradila organizátorka festivalu a riaditeľka Nadácie City TV Eva Dekanovská tentokrát pripravili bohatší program než po iné roky: „Skutočnosť, že sa 19. ročník festivalu koná v roku, v ktorom sa Košice stali európskym hlavným mestom kultúry, nás inšpirovala k vytvoreniu ešte bohatšieho kultúrneho programu, ktorý pod názvom Esencia Košíc predstavil širokej verejnosti umeleckú a remeselnú tvorbu krajín V4 ako i niektorých balkánskych krajín.“

Medzi hlavných diskutérov patrili napríklad János Auer, člen Mediálnej rady Národného mediálneho a spravodajského úradu v Maďarsku, Grigorij Mesežnikov – prezident Inštitútu pre verejné otázky zo Slovenska, či odborník na vývoj médií na lokálnej úrovni z Veľkej Británie Justin Schlosberg. Títo traja páni prezentovali svoje názory na tému Médiá a politika s podtitulom Demokracia alebo pokrytectvo.

Návštevníci festivalu, ktorí vyhladli mohli ochutnať taktiež gurmánske špeciality, ktoré sa podávali v rámci programu Esencie, na Jesenského ulici.

Vyvrcholením celého festivalu bolo sobotňajšie odovzdávanie ocenení. Eva Dekanovská: „Do 19. ročníka Zlatého žobráka boli prihlásené desiatky filmov z celej Európy, zámoria i Kanady, a množstvo nezávislých producentov a novinárov z 21 krajín sveta.“

Prvú cenu za najlepší program získala snímka z produkcie lokálnej francúzskej televízie v podaní Sylvie Coren – Bloc 5, ktorý mapuje život a ťažkosti francúzskeho mesta.

Najlepším dielom z produkcie produkčnej spoločnosti sa stal chorvátsky Film skutočného muža v réžii Nebojsa Slijepcevica.

Najúspešnejšou snímkou festivalu sa stal film 180/100 od maďarských tvorcov Sandora Lorincza a Bálinta Nagyho.

Ocenenia a čestné uznania udelila porota aj ďalším desiatim domácim a zahraničným filmovým titulom, za víťazstvo v ostatných podkategóriách Zlatého žobráka.

Celé toto medzinárodné podujatie prinieslo na východ Slovenska prehliadku dokumentárnych a celovečerných filmov z rôznych krajín sveta, ale aj ďalšie sprievodné podujatia, na ktorých sa prezentovali hudobníci, fotografi, remeselníci, aj majstri kuchári.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM