Michal Lendel Správy

Cesta domov ako zo zlého sna: Na Hlinkovej pre opravu mosta straší až kilometrová kolóna

V pondelok sa začalo s opravou mosta na Hlinkovej. Vodiči, ale aj všetci cestujúci pocítili na vlastnej koži aké dopravné obmedzenia ich čakajú na tomto úseku. Tie spôsobila nevyhnutná rekonštrukcia mosta, ktorý sa nachádza na jednom z najfrekventovanejších miest v meste.

Ilustračný obrázok k článku Cesta domov ako zo zlého sna: Na Hlinkovej pre opravu mosta straší až kilometrová kolóna
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Prípravné práce nevyhnutné pre opravu mosta v havarijnom stave na Hlinkovej ulici v Košiciach už odštartovali. Toto frekventované dopravné spojenie medzi najväčším košickým sídliskom – Ťahanovcami, Furčou, príjazdom z Prešova a centrom mesta zažije v nasledujúcom polroku rozsiahle dopravné obmedzenia.

Kilometrová kolóna…

Po zistení dezolátneho stavu mosta na Hlinkovej prijalo mesto opatrenia, ktoré mali charakter dočasného riešenia. No v súčasnosti sa rozbiehajú prípravné práce na celkovú rekonštrukciu tejto časti komunikácie.

Už od včera musí teda cestujúca verejnosť počítať so zdržaním hlavne v čase dopravnej špičky. Zúženie zo štyroch na dva jazdné pruhy výrazne znepríjemnili cestu vodičom aj počas vrcholiacej špičky okolo 16:00 hodiny. Kolóna áut v smere z centra dosahovala dĺžku približne jeden kilometer až po križovatku Hlinková – Národná trieda a asi o pol hodinu neskôr až po križovatku Komenského – Hlinková.

V zápche stáli aj autobusy verejnej dopravy s cestujúcimi vracajúcimi sa domov. Podľa pani Lucie, ktorá cestovala linkou číslo 18 od Krajského úradu na zastávku Belehradská, jej cesta trvala vyše pol hodinu, pričom bežne to zvládne za 10 až 15 minút.

Pre odľahčenie cestnej premávky v problémovom úseku vedenie mesta s políciou odporúčajú využívať obchádzkové trasy. Ide najmä o využitie južného obchvatu. Vzhľadom k tomu, že poškodený most vedie dopravu ponad železnicu, bude obmedzená aj tá. "Na dodržanie bezpečnosti premávky dôjde k výlukám aj v železničnej doprave,“ informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

Práce na orpave…

Rekonštrukcia mosta spočíva v nahradení poškodených nosníkoch a vytvorení novej rímsy na okraji. Celková práca by mala trvať maximálne šesť mesiacov, najdôležitejšie stavebné úkony budú v prípade priaznivého počasia dokončené do konca tohto roka. Dotáciu vo výške 1,5 milióna eur schválila na túto opravu začiatkom októbra vláda SR na výjazdovom rokovaní v Košiciach.

košice 24/tasr

Začiatok rekonštrukcie mosta na Hlinkovej
15
Galéria
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM