Richard Rovinsky Rôzne

Cestovanie by nemalo zdražiet

Autodopravcovia jednotky na platenie mýta majú, zatiaľ neplánujú zvyšovanie cestovného...

Cestovné v prímestskej a mestskej doprave, ktorú v Košickom samosprávnom kraji (KSK) zabezpečuje Eurobus, a.s., Košice, ostáva aj po zavedení elektronického mýta zatiaľ nezmenené. Prepravca, ako informoval generálny riaditeľ Ľubomír Gerši, o zmenách s obstarávateľmi dopravných služieb – Úradom KSK, mestami Spišská Nová Ves a Rožňava a Obecným úradom v Smižanoch ešte nerokoval.
„V diaľkovej a vnútroštátnej pravidelnej doprave však dôjde k zvýšeniu cien približne o 8 až 10 % podľa charakteru liniek z hľadiska spoplatnených úsekov. Nepravidelná doprava bude kalkulovaná aj s nákladmi vyplývajúcimi z úsekov spoplatnených elektronickým mýtom. V zahraničnej doprave sa spoplatnenie ciest elektronickým mýtom prejaví zvýšením cien o približne 5 %,“ uviedol pre TASR Gerši.
Všetky autobusy a.s. Eurobus, ktoré jazdia po spoplatňovaných úsekoch, už vybavili OBU jednotkami. Zo zakúpených 256 jednotiek ich k dnešnému dňu namontovali na vozidlá 243, pričom cena jednej aj s montážou je 112 eur. Dĺžka mýtom zaťažených komunikácií v mestskej, prímestskej, diaľkovej a zahraničnej preprave predstavuje pre Eurobus spolu vyše 4,6 milióna kilometrov ročne, za ktoré prepravca zaplatí na mýtnom 352.604 eur.
K doterajším skúsenostiam so zavedením elektronického mýta Gerši poznamenal, že kontaktné číslo je dostupné okamžite a jeho pracovníci sú maximálne ústretoví. V prípade poruchy OBU jednotky je však v čase od 8.h do 18.h skoro nemožné kontaktovať špecialistu, ktorý by problém riešil. Z celkového počtu 243 OBU jednotiek má prepravca momentálne nefunkčných päť, dodal generálny riaditeľ.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM