Tlačové správy

Cez charitatívny portál ĽudiaĽuďom.sk v minulom roku poslali darcovia viac ako pol milióna eur

Rok 2014 prekonal na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk aj tie najodvážnejšie očakávania. V medziročnom porovnaní sa počet príspevkov aj darcov päťnásobne zväčšil a suma darov prekročila hranicu 550 000 €.

Ilustračný obrázok k článku Cez charitatívny portál ĽudiaĽuďom.sk v minulom roku poslali darcovia viac ako pol milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Portál ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval ku 31.12.2014 dary v celkovej výške 558 713, 37 €. Túto sumu sa podarilo dosiahnuť vďaka 24 948 jednotlivým darom od 16 616 darcov. „Portál ĽudiaĽuďom.sk neustále rastie. Je dôkazom, že stále viac ľudí oceňuje našu snahu stransparentniť a zefektívniť proces darcovstva. Počet darcov, ktorí využili náš web oproti vlaňajšku vzrástol o 330 percent,“ zhrnul celoročné bilancovanie riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n.o. Roland Kyška.

Rok 2014 sa na portáli niesol v znamení viacerých významných udalostí a rekordov. Medzi míľniky možno jednoznačne zarátať spustenie platformy zameranej na sprostredkovanie dobrovoľníckej práce, či Kamošov z webu – samostatný projekt zameraný na podporu vzdelávania detí zo sociálne slabých rodín a vylúčených spoločenstiev.

Napriek tomu, že mnoho výziev na portáli sa týka zväčša ťažko chorých jednotlivcov, či ľudí vo veľmi zlej finančnej situácii, rekordérom medzi príjemcami sa tento rok stala nezisková organizácia FamiliaeLocum – Rodinkovo. Tej sa v priebehu 8 dní podarilo vyzbierať sumu 62 297 € na odkúpenie budovy, v ktorej dovtedy n.o. pôsobila. Išlo o absolútny rekord v online fundraisingu.

„Množstvo úspešných a rekordných výziev, prostredníctvom ktorých sa tento rok pomohlo núdznym, úzko súvisí s našou spoluprácou s reláciou TV Joj V siedmom nebi. Prostredníctvom portálu ĽudiaĽuďom.sk bolo možné do tohto úspešného projektu Vila Rozborila registrovať svoje sny a na samostatnej podstránke vilo.ludialudom.sk následne prispievať v prospech výziev, ktoré boli vytvorené pre protagonistov televíznej relácie,“ dodal Kyška. Dovedna bolo vytvorených 35 takýchto výziev, v prospech ktorých štedrí darcovia z portálu poslali vyše 100 000 €.

Veľký úspech sa portálu ĽudiaĽuďom.sk podarilo dosiahnuť aj koncom roka, kedy suma darovaných eur prekročila sumu 800 000. „Najkrajšie na tom bol fakt, že sa tak stalo presne na Štedrý deň. V súvislosti s týmto rekordom bola spojená aj verejná stávka a výzva herečky Zuzany Haasovej. Tá začiatkom decembra, kedy bola výška darovaných peňazí niečo cez 750 000 € verejne vyhlásila, že ak sa podarí do konca roka prekročiť sumu 800 000, bude pracovať v kaviarni Dobre&Dobré ako čašníčka. Zuzke touto cestou ďakujeme a všetkých pozývame na chutnú kávu,“ dodal PR manažér portálu Tomáš Mácha.

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk umožňuje ľuďom v núdzi, hendikepovaným či chorým, ale i mimovládnym organizáciám, školám či samosprávam bezplatne uverejniť výzvu, ktorou sa na webe obracajú na svojich darcov. Tí ich môžu následne podporiť najmä prostredníctvom elektronického bankovníctva, teda cez internetbanking či z platobnej karty.

Neziskové organizácie využívajú možnosť oslovovať svojich priaznivcov aj priamo na svojich webových stránkach, na ktoré si môžu umiestniť widgety portálu ĽudiaĽuďom.sk. Donori tak celý proces darovania, až po bránu internet bankingu, absolvujú na ich webe. Naopak jednotlivci, napríklad rodiny v núdzi, rodičia chorých či postihnutých detí, ale aj športovci či talentovaní umelci, oslovujú darcov na adrese www.ludialudom.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM