Stanislav Černák Rôzne

Chcete prestať fajčiť? V Košiciach funguje bezplatné poradenstvo, v roku 2014 ho využilo 349 klientov

Nejeden fajčiar rozmýšľa, ako sa zbaviť svojho zlozvyku a závislosti od tabaku. Jednoduché to určite nie je, na košickom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) otvorili bezplatné poradenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Chcete prestať fajčiť? V Košiciach funguje bezplatné poradenstvo, v roku 2014 ho využilo 349 klientov
Foto: Eva Viestová

Poradňa odvykania od fajčenia pôsobiaca v Košiciach už takmer 20 rokov je súčasťou Poradenského centra ochrany a podpory zdravia. Na zisťovanie stupňa závislosti sa používajú dotazníkové metódy, na základe individuálneho pohovoru potom poradcovia odporúčajú klientovi najvhodnejšiu formu, ako si odvyknúť fajčiť.

Ide pritom o dva základné prístupy. „Buď je to nárazová abstinencia, ktorá je väčšinou uplatňovaná u slabších fajčiarov, resp. tých, u ktorých ten návyk nie je veľmi silný. U fajčiarov, ktorí majú silnú závislosť od tabaku, sa väčšinou uplatňuje metóda postupného kontrolovaného odvykania, čiže znižovanie počtu vyfajčených cigariet. Prevažne sa pritom vylučuje využívanie nikotínových náhrad, aby nedošlo k dvojnásobnej ceste aplikovania nikotínu do seba a človek sa nevystavil nadmerným dávkam tejto látky,“ vysvetľuje vedúca oddelenia výchovy k zdraviu na košickom RÚVZ Eva Schnitzerová.

V procese odvykania je podľa nej potrebné rozbiť stereotyp, v rámci ktorého klient siaha po cigarete, dôležitá je preto úzka spolupráca medzi ním a poradcom. Človek, ktorý sa rozhodol prestať s fajčením, si tak sám musí najprv zanalyzovať situácie – čas, miesto a okruh ľudí, v ktorých ho to ťahá k cigarete. „Na základe takejto analýzy jeho správania my potom vieme stavať ďalšiu stratégiu, teda postupy v rámci odvykacieho programu,“ povedala odborníčka.

Dôležitá je pritom pevná vôľa a motivácia klienta. Záujemca sa tak musí naučiť žiť bez cigarety, pracovať na sebe a vyvarovať sa situáciám, kedy ho to láka k fajčeniu. Ide o dlhodobý proces, ktorý sa odhaduje na mesiace až roky. Často pomáha zmena spôsobu života – nové záujmy, koníčky, športové či iné aktivity. Ani v prípade, keď človek abstinovať nevydrží a po čase sa k fajčeniu vráti, netreba sa vzdávať. Odborníci radia opäť skúsiť začať odvykací program s tým, že na druhýkrát to môže dopadnúť lepšie.

„Za rok 2014 využilo naše poradenstvo individuálnou formou vrátane telefonických konzultácií 349 klientov, z toho bolo 165 mužov a 184 žien. Prevládalo poradenstvo jednorazovou formou,“ priblížila Schnitzerová. Záujemcovia o konzultáciu boli zvyčajne v produktívnom veku – od 20 do 55 rokov, rôzneho vzdelania a z rôznych sociálnych vrstiev. Poradňa robí aj skupinové poradenstvo, to je však zamerané na prevenciu a výchovu, najmä u žiakov základných a stredných škôl.

Odborné konzultácie poskytujú na odbore podpory zdravia v stredu počas roka od 13:30 do 15:30 na Rooseveltovej 8 v Košiciach, po dohode je možný aj iný termín stretnutia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM