Michal Lendel Správy

Chcú pomôcť s nimi zatočiť: Takto sa Košický kraj rozhodol bojovať proti šmejdom!

Košický samosprávny kraj (KSK) sa rozhodol pomôcť v boji so šmejdami. Nekalým praktikám ohrozujúcim najmä seniorov má byť koniec. Dopomôcť k tomu majú brožúry distribuované práve KSK, ktorý v tomto ohľade dôchodcom ponúka aj právne služby.

Ilustračný obrázok k článku Chcú pomôcť s nimi zatočiť: Takto sa Košický kraj rozhodol bojovať proti šmejdom!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo vydať ako prevenciu proti pochybným praktikám niektorých spoločností brožúry, ktorých cieľom je dať ľuďom informácie ako sa brániť proti nekalým praktikám šmejdov a nebankových subjektov.

Pomocná ruka KSK

„Našou snahou je povzbudiť týchto ľudí, že nič nie je stratené, a brániť sa oplatí. V našich brožúrkach im dávame návod, ako postupovať,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Doložila, že ministerstvu by v tom mali pomôcť nielen rôzne združenia spotrebiteľov a dôchodcov, ale aj samosprávne kraje, starostovia obcí a primátori miest, kam sa budú brožúrky doručovať.

Práve na tento apel reagoval šéf košického VÚC Zdenko Trebuľa, ktorý má záujem, aby jeho úrad distribuoval brožúrky Ako sa brániť proti nekalým praktikám šmejdov a Ako sa brániť proti nekalým praktikám nebankových subjektov a následným exekúciám.

To však nie je všetko. Trebuľa dodal, že kraj poskytne bezplatnú právnu pomoc spotrebiteľom, najmä dôchodcom, ktorí naleteli šmejdom. Pomoc by mala začať fungovať od januára budúceho roku. Súčasný župan o tom informoval v pondelok po stretnutí so štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti.

Ako uviedla Jankovská, v pondelok sa stretla aj s predstaviteľmi krajského a okresných súdov a diskutovala s nimi o tejto problematike. Jankovská informovala, že v súčasnosti sú vedené exekúcie proti 27-tisíc dôchodcom. „Najhoršie je na tom Prešovský a hneď za ním Košický kraj, z ktorých máme stovky podaní a konaní," dodala Jankovská.

Problémy so šmejdami

Hoci má osobný predaj svoju storočnú históriu s miliónmi spokojných klientov, ktorí oceňujú najmä možnosť vyskúšať si výrobok v pohodlí svojho domova, v poslednom čase prichádzajú na trh pochybní predajcovia zneužívajúci dôveru ľudí a nerešpektujúci zákony.

Nekalé obchodné praktiky sa stali súčasťou podnikania viacerých spoločností. Predajné akcie so zničujúcim dopadom najmä na seniorov realizujú firmy s neprehľadnou majetkovou štruktúrou, ktoré nie je možné po určitom čase vôbec kontaktovať. Ponúkajú nekvalitné výrobky bez možnosti uplatnenia záruky a ich servisu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM