Lenka Fedorová Správy

Chladivé TIPY pre Košičanov: Prameň Gajdovka, či Jasovská jaskyňa nie je všetko!

K letu neodmysliteľne patrí horúce počasie. Ak však vám už lezie krkom, vyberte sa na mieste, kde sa príjemne osviežite.

Ilustračný obrázok k článku Chladivé TIPY pre Košičanov: Prameň Gajdovka, či Jasovská jaskyňa nie je všetko!
Zdroj: TASR

Poznáte to. Meteorológovia hlásia horúce počasie a vy by ste sa najradšej zatvorili do chladničky. Načo sa dohnať k zúfalým činom, inšpirujte sa radšej našimi tipmi, kde v okolí Košíc teraz zažijete príjemné osvieženie.

Prameň Gajdovka

Minerálny prameň Gajdovka je domácim veľmi dobre známy, niektorí ho nazývajú aj Vajcovka. Podľa odborníkov je voda z prameňa vhodná najmä pri tráviacich ťažkostiach. Vodu sa odporúča užívať do 12-tich hodín od načerpania. Vo vode si však niekedy môžete všimnúť zákal, ktorý môže byť spôsobený prítomnosťou železa, a tak sa nemusíte báť jej znečistenia. Okolie prameňa je tiež výborným miestom oddychu a pohody.

Jasovská jaskyňa

Neďaleko Košíc, v okrese Košice-okolie leží Jasovská jaskyňa, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras a je známa najmä širokým druhovým zastúpením netopierov, ako aj viacerými archeologickými nálezmi. V jaskyni zimuje až 19 druhov netopierov, pričom na Slovensku ich je celkovo 24 druhov. Jaskyňa je tiež obľúbená čarovnými stalagmitmi a stalagnátmi a priemerná teplota jaskyne 8,8 – 9,4 °C, čo v tomto teple padne vhod!

Herliansky gejzír

V obci Herľany v okrese Košice – okolie sa nachádza gejzír, ktorý strieka do výšky asi 22 metrov. Herliansky gejzír je unikátny tým, že nestrieka teplú, ale studenú vodu. Jeho vznik podmienili tunajšie bývalé kúpele, ktoré potrebovali viac liečivej minerálnej vody. V roku 1987 bol gejzír vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Ako informuje obec Herľany, čas erupcie sa predpokladá podľa poslednej známej erupcie a je vypočítavaný v intervale 34–36 hod. Najbližšia erupcia sa očakáva 12. augusta 2017 medzi 10:00 – 12:00 hod.

Prameň pri Buzici

Miesto je označené tabuľkou „MINERÁL“ pri pevnom strome vedľa cesty. Voda z prameňa je číra a má chuť slanej kyselky. Podľa miestnych sa k prameňu viaže aj jedna rarita. Voda z prameňa je mierne uhličitá a trochu slaná. Mnohí ľudia si ju pochvaľujú hlavnej v stavoch „po opici“. Vtedy vraj rýchlo zaberie, avšak za krátky čas pocítite aj pocit hladu. Ak pôjdete okolo, určite sa zastavte.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Niet snáď nikoho, kto by nepoznal Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Kvôli nízkej teplote je do jaskyne sa potrebné poriadne obliecť. Jej teplota dosahuje od –3,8° do + 0,5°. Aj vďaka tomu v nej bolo do roku 1946 povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roka! To sa nám počas horúcich dní môže hodiť!

Tak čo, stále neviete, kam sa vybrať na výlet? Sledujte nás aj na Facebooku a nenechajte si ujsť zaujímavé tipy na výlety v okolí Košíc.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM