Alexandra Kolínská Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Košíc zadarmo nazbierať?

Bazu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Banskobystričania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Košíc zadarmo nazbierať?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý u nás v tomto období nájdete rásť na viacerých miestach. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa navyše dajú pripraviť chutné špeciality, napríklad veľmi dobrý sirup.

„Bazu nájdete aj v parkoch alebo v uliciach Košíc, ale keďže je tu rušná doprava, nebude najčistejšia. Ak chcete zdravú bazu, treba sa vybrať hocikam do okolia Košíc, kde rastie bežne, pomaly na každom kroku a aspoň využijete čas aj na prechádzku. My však chodievame až do Kostolian nad Hornádom, kde máme babku a natrháme aj jej,“ uviedla predavačka Eva.

„Sezóna bazy začína v Košiciach tak koncom mája. Je tu dosť bielej aj čiernej. My sa chodíme s manželkou poprechádzať na Bukovec a po ceste ona pozbiera. Zdravé sú vraj obidva druhy,“ povedal dôchodca Milan.

Niektorým Košičanom však tento zdravý a voňavý skvost rastie priamo v záhrade. „Mne rastie čierna baza vo dvore. V júni začne kvitnúť. Ja z nej zbieram najskôr kvety a neskôr aj bobule. Obidvoje sa dá využiť, či už na sirup, alebo usušiť na čaj. Baza je veľmi zdravá, keď ju vie človek správne spracovať. Kým môj muž žil, robil z nej dokonca víno,“ prezradila dôchodkyňa Katarína.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM