Webnoviny - Kultúra

Činohra uvedie v premiére hru Ako sa vám páči

V tejto sezóne pripravila činohra Štátneho divadla Košice v Historickej budove jeden titul z domácej a jeden zo svetovej klasiky.

Foto: SITA/Ivan Fleischer (WEBNOVINY) – Po úspešnej slovenskej veselohre Mastný hrniec prichádza na rad komédia z pera majstra svetového mena Williama Shakespeara Ako sa vám páči. Premiéra bude v piatok 8. apríla.

„Renesančnú pastorálnu komédiu sa do nového, moderného šatu svojím výkladom podujal zaodieť jeden z najvýznamnejších slovenských režisérov Roman Polák, ktorý sa takmer po desaťročí vracia do Košíc. Do hlavnej úlohy Rosalindy obsadil Alenu Ďuránovú a diváci sa môžu tešiť na zážitok v podaní takmer celého súboru činohry,“ informoval hovorca divadla Svjatoslav Dohovič. Scénu navrhol Pavel Borák, kostýmy Simona Vachálková, choreografiu mala Stanka Vlčeková a hudbu do predstavenia zložil Marián Čekovský.

Celý svet je divadlo a muži, ženy, každý je v ňom hercom – tento klasikov citát pochádza práve z diela Ako sa vám páči a zrejme v žiadnej jeho hre sa „nehrá“ toľko ako tu. Jedna z básnikových najobľúbenejších a vo svete najčastejšie hrávaných komédií diváka zavedie do tajuplného Ardenského lesa, ktorý sa stal útočiskom pre vyhnancov z kniežacieho dvora. Ďaleko od civilizácie, so všetkou jej falošnosťou a pretvárkou, postavy zahadzujú svoje tradičné, naučené úlohy, aby mohli nájsť nové šťastie. A ako to už u Shakespeara býva zvykom, všetko sa točí okolo lásky. Hlavná hrdinka hry Rosalinda sa preoblečie za muža, aby získala vyvoleného svojho srdca, šľachetného Orlanda. Týmto nápadom rozpúta sériu komických nedorozumení a zámen, počas ktorých môže divák sledovať, ako Ardenským lesom defilujú rozmanité podoby lásky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM