Rôzne

Čo majú spoločné New York, Kuba a Košice? No predsa originálne drinky...

Viete na aký drink pozvať návštevníka Košíc pri jeho pobyte v našom meste? Za predpokladu, že máte viac ako 18 rokov, je odpoveď jasná – Košické zlato. Stane sa z oficiálneho mestského drinku kulinársky symbol Košíc?

Ilustračný obrázok k článku Čo majú spoločné New York, Kuba a Košice? No predsa originálne drinky...
Zdroj: Webnoviny.sk

Košice majú už tri roky svoj oficiálny mestský drink zvaný Košické zlato. Špeciálny alkoholický kokteil vytvoril v septembri 2010 na barmanskej súťaži Košický zlatý drink barman Rastislav Kubáň. Inšpiráciou boli miešané nápoje typické pre niektoré krajiny či metropoly, ako je mojito pre Kubu, Manhattan a Cosmopolitan pre New York, či Caipirinha pre Brazíliu.

Čo si dať pri svojom výlete do Košíc?

„Našim cieľom bolo vytvoriť niečo typické pre Košice – keďže ako mesto nemáme typické jedlo alebo nápoj, okrem svetového tokajského vína z regiónu blízkeho Košiciam. Košické zlato je teda základným kameňom jedinečnej mestskej kultúry, niečo, čo si návštevníci môžu pri svojom výlete do Košíc počas leta vychutnať v množstve letných záhrad na najdlhšej pešej zóne na Slovensku a vo vybraných reštauráciách a podnikoch v iných ročných obdobiach,“ hovorí Zuzana Fabianová z organizácie pre cestovný ruch Košice – Turizmus.

Košické zlato je možné podávať v hoteloch a reštauráciách, ktoré združuje klaster cestovného ruchu Košice – Turizmus. V súčasnosti je však na stálom nápojovom lístku len na troch miestach v meste. V letných mesiacoch sa podľa Fabianovej ponuka reštaurácií rozrastá, keďže ide o osviežujúci letný drink, no jeho čaru isto podľahnú návštevníci mesta aj v zimnom období.

Utajená receptúra…

Názov odkazuje na Košický zlatý poklad, ktorý kokteil aj sprevádzal na zahraničných cestách. Bol totiž oficiálnym drinkom výstavy Košického zlatého pokladu na hrade Wavel v Poľsku, ako aj pri jeho slávnostnom návrate 13. septembra do Východosloven­ského múzea.

Hlavným alkoholom Košického zlata je metaxa, celková receptúra je však tajomstvom, ktoré je odhalené iba členským subjektom klastra, ponúkajúcim drink. Získať by mal aj právnu ochranu. „Na registrácii nápoja v súčasnosti pracujeme. Košickému zlatu by sme radi zaistili exkluzivitu a vytvorili z toho kulinársky symbol Košíc,“ uviedla Fabianová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM